Hyperloop is binnenkort eindelijk realiteit. Dit is hoe ver het project staat:

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Hyperloop is binnenkort eindelijk realiteit. Dit is hoe ver het project staat:

Een reeks cilinders zijn net aangekomen in de woestijn van het Amerikaanse Nevada. En dat is goed nieuws! Waarom? Ze zijn de eerste onderdelen van de langverwachte Hyperloop. Een nieuw transportsysteem dat binnenkort mensen en cargo zal verplaatsen tegen recordsnelheden. Citytripje van San Francisco naar New York? Dat kost je in de toekomst slechts enkele uren.

Eerste Test Track 

Hyperloop Technologies is gestart met het bouwen van een 'test track' waar het hogesnelheidstransport voor het eerst aan een test zal worden onderworpen.

Voor wie nog nooit over Hyperloop heeft gehoord; Hyperloop kwam voor het eerst in de kijker dankzij Tesla-topman Elon Musk. Hij vertelde in 2013 dat de wereld binnenkort wel eens een nieuw transportsysteem zou leren kennen.

Wat is het? Het is mogelijk de snelste manier van reizen die we in ons leven zullen kennen. In plaats van gebruik te maken van rails en een trein maakt Hyperloop gebruik van een cilindervormige buis (die vacuum wordt getrokken) waardoor het zogenaamde pods lanceert. Deze kunnen tegen 1200 km/u doorheen de buis geschoten worden richting bestemming.

De CEO van Hyperloop Technologie Rob Lloyd vertelde in een interview met CNNMoney dat de uitvinding eigenlijk erg simpel in elkaar zit. "Dankzij de afwezigheid van druk en rails, is er bijzonder weinig energie nodig om de pod te lanceren tegen gigantische snelheiden," vertelt hij.

Elon Musk lanceerde idee Hyperloop

Elon Musk lanceerde zijn Hyperloop idee in 2013, als een alternatief voor het plan van de staat Californië om een nieuw soort "Bullet Train" te lanceren. Het project van de staat zou 68 miljard dollar gekost hebben voor treinen die slechts 354 km/u zouden rijden.

Volgens Musk kon dat veel beter aangepakt worden door simpelweg slimmere technologie te gebruiken. Musk publiceerde een document van ongeveer 60 pagina's op het internet, waarin iedereen kon lezen hoe Hyperloop zou werken. Door het idee publiek te lanceren daagde hij de wereld uit om dit te realiseren.

Eerste tests in 2020

Met het testproject in Nevada is het de eerste keer dat de Hyperloop aan een échte test wordt onderworpen. Volgens Hyperloop Technologies zal de bouw van de test-track rond 2020 afgewerkt zijn.

De eerste beelden van het bouwproject én uitleg door Hyperloop CEO Rob Lloyd kan je hieronder bekijken: