In 2 uur van New York naar Beijing met Hyperloop

Thomas Van den Elzen
Door Thomas Van den Elzen Innoveren
In 2 uur van New York naar Beijing met Hyperloop

Entrepreneur Elon Musk wil de transportsector grondig revolutionaliseren. Met Musk’s Hyperloop zou zou het mogelijk zijn om in 45 minuten van New York naar Los Angeles te reizen. Beijing zou vanuit Amerika slechts 2 uur reizen zijn.

Musk niet aan zijn proefstuk toe

Het is niet de eerste keer dat Elon Musk de transportsector gronding wil omgooien. Zo is de man die PayPal bedacht, vandaag actief in Tesla Motors & SpaceX. Bij het eerste bedrijf heeft hij als doel om revolutionaire electrische auto’s naar de consument te brengen. Met SpaceX wil hij commercieel ruimtetransport revolutionalizeren. Musk's vermogen wordt vandaag geschat op $4,5 miljard dollar.

Hyperloop

Het idee van Musk, wat de naam Hyperloop kreeg, is niet zo revolutionair als het zou lijken, zo baseerde hij zich op een idee uit de jaren 1900, en zijn er nog bedrijven die momenteel een dergelijk concept aan het uitwerken zijn. Musk’s idee zou volgens Wired echter mijlenver voorliggen op de competitie.

Hierboven kan je een foto zien van het transportsyteem van Hyperloop-concurrent ET3 - wat sterk zou lijken op het Hyperloop systeem.

Vacuüm Tunnels

Zo zou de Hyperloop een systeem worden waar capsules tegen hoge snelheid door een vacuüm getrokken tunnel razen. Dat alles op magnetische rails waardoor er geen frictie is, geen wind én geen kans op botsingen - dat zorgt ervoor dat capsules tegen een rotvaart door de tunnel zouden kunnen vliegen.

“Mix tussen Concorde, railgun en airhockey tafel”

Musk noemt de Hyperloop “een mix tussen een Concorde, een railgun en een airhockey tafel”. Musk ziet de Hyperloop als een aanvulling aan het bestaande transportsysteem, niet een vervanging. Bovendien zou de Hyperloop werken op zonne-energie waardoor de energiekost van het transport zeer laag zou blijven - het zou zelfs meer energie opwekken dan het verbruikt.

Hieronder kan je een concept zien van concurrent ET3, die een soortgelijk systeem hebben. Volgens Musk denkt ET3 in de juiste richting, maar mist het volgens hem enkele belangrijke eigenschappen. Je kan hier alvast een eerste indruk zien van hoe zo’n transportsysteem er zou gaan uitzien:

 

Google