Deze cijfers onthullen 3 opvallende trends in Belgische smartphone markt:

Bert Hendrickx
Door Bert Hendrickx Innoveren
Deze cijfers onthullen 3 opvallende trends in Belgische smartphone markt:

Foto: shutterstock.com

De Belgische smartphone markt is min of meer stabiel gebleven tijdens de eerste helft van 2015. Dat ligt in lijn met de verwachtingen van vorig jaar, maar is wel tegenstrijdig met de groeiende wereldwijde markt. Als we inzoomen op België, zijn er 3 trends waar te nemen: er wordt steeds vaker geopteerd voor grotere schermen, er is de opkomst van 4G en 4G+ en zowel low-end als high-end smartphones winnen aan belang ten nadele van het midden segment.

De smartphone markt vandaag

Wereldwijd gingen er 1.2 miljard smartphones over de toonbank in 2014. In België werden er 3.700.000 mobiele telefoons verkocht (zo'n 10.000 per dag), waarvan 75 procent smartphones (2.790.000 stuks).

In het eerste kwartaal van 2015 was de wereldwijde vraag 7 procent groter in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Deze toename wordt vooral verklaard door de groei in opkomende markten zoals Midden- en Oost-Afrika en de APAC regio.

In België verwachtten we een stabilisatie van de markt en dit wordt ook bevestigd door de eerste cijfers: een lichte daling van 1.2 procent in de eerste 6 maanden van 2015.

Wil je graag meer inzichten en harde cijfers zoals deze? Op 20 oktober organiseert Bloovi Mobile Day. Een dag die focust op hoe jouw Mobile aanpak kan geoptimaliseerd worden.

Trend 1: Grotere schermen

De wereldwijde groei van de smartphone markt wordt aangedreven door smartphones met grotere schermen: de verkoop van het 5”+ segment groeide met 180 procent in 2014 en deze trend zette zich verder in de eerste helft van 2015. 1 op 2 smartphones die vandaag verkocht worden hebben een schermgrootte van 5” of meer.

België loopt hier nog wat achter de feiten aan, maar de trend is wel duidelijk merkbaar: van minder dan 10 procent tussen januari en juni 2014 tot 25 procent in de eerste helft van 2015. We verwachten dat in de tweede helft van 2015 (augustus tot december) het aandeel de 30 procent zal overstijgen.

Trend 2: Normalisering van 4G

Dit jaar overschrijdt het aantal smartphones met 4G verbinding voor het eerst 50 procent van de wereldwijde smartphone markt. Wat betreft dit 4G netwerk, is België mee met deze internationale trend: 51 procent van de smartphones die in de eerste helft van 2015 verkocht werden, beschikken over een 4G connectie.

De iPhone 6 en iPhone 6 Plus waren de eerste smartphones die over een 4G+ verbinding beschikten. Nu ondersteunt 1 op 8 verkochte smartphones deze connectie dankzij een LTE Advanced chip. Het Belgische Instituut voor de Postdiensten en de Telecommunicatie (BIPT) bracht recent dekkingskaarten uit, die consumenten toelaat om 3G- en 4G-dekkingen te zien over het hele land.

Trend 3: Uiteenlopende markt

Wereldwijd winnen low-end smartphones (prijs onder € 200 ) aan marktaandeel (+4 procentpunten naar 56 procent in 2015). Dit gaat ten koste van de high-end smartphones (prijs boven €500), terwijl het marktaandeel van mid-range smartphones stabiel blijft.

In België hebben we echter te maken twee bewegingen: enerzijds zien we een bevestiging van de trend richting low-end toestellen (1 op 2 verkochte smartphones bevindt zich in dit segment), anderzijds blijven de high-end toestellen erg in trek. Vooral het middensegment heeft het hier moeilijk en verliest terrein.

Meer weten? Bert spreekt op 20 oktober op Mobile Day over "The impact of TV, digital and mobile campaigns on consumer sales" lees hier alles over zijn presentatie.