Instacart de Uber van de boodschappen

Pieter De Moor
Door Pieter De Moor e-Lifestyle
Instacart de Uber van de boodschappen

Boodschappen doen vind je maar tijdverlies? Wat als je dit iemand voor jou zou kunnen laten doen? De Amerikaanse app Instacart neemt het boodschappen doen van je over. Nu al actief in Amerika, binnenkort ook bij ons?

Hoe werkt het?
1 Je laat weten wat je wilt kopen via de app of de website
2 Iemand gaat dit voor jou inkopen gaan doen
3 Binnen een afgesproken tijdskader worden jouw boodschappen geleverd

Apoorva MehtaInstacart startte op een kleine schaal in 2012. Het werd opgericht door Apoorva Mehta. Deze startte dit bedrijf vanuit zijn eigen ervaringen met het boodschappen doen, hij vond dit maar een lastige en tijdrovende bezigheid. Wanneer hij ‘s avonds na zijn werk bij Amazon thuis kwam wou hij andere en leuke dingen doen in de plaats van naar de plaatselijke supermarkt te rijden en inkopen te doen. Hij is alvast niet de enigste als je het mij vraagt.

Vanuit deze nood bedacht hij de service die Instacart biedt. Natuurlijk bestonden er al shops die thuis leveren na je online bestelling. Maar bij deze diensten moet je natuurlijk al van uren of dagen opvoorhand je bestelling doorgeven. Hier is dus geen ruimte voor last minute beslissingen. Door de komst van Instacart kan je dus perfect op de middag de zaken bestellen waarmee je ‘s avonds iets wil klaarmaken.

Gebruiksgemak van shoppen heruit gevonden

Op zich is deze app zeker geen revolutie maar we kunnen het toch een evolutie noemen die inspeelt op het gebruiksgemak en de nood die een groep mensen heeft. Instacart faciliteert dit door zijn leger aan shoppers in te zetten om uw boodschappen te doen. 

Voor dit gebruiksgemak betaal je natuurlijk wel bij maar de prijzen zijn te vergelijken met wat supermarkten aanrekenen voor het klaarzetten van je boodschappen. Wanneer je jouw producten binnen de 2 uur wil geleverd zien betaal je logischerwijs wel wat extra.

Instacart

Actief in 7 steden

Ondertussen heeft Instacart zijn netwerk uitgerold in 7 Amerikaanse steden. San Francisco Bay Area, New York City, Chicago, Boston, Washington, D.C., Philadelphia en Los Angeles. Hoog op de agenda staat de verdere expansie in de VS alvorens ze naar andere delen van de wereld kijken.

Wie zijn de Instacart shoppers?

Mensen die enkele uren per week vrij hebben en geld willen bijverdienen kunnen dit aangeven in de app. En zijn dan bereikbaar voor het uitvoeren van de bestellingen. Zij worden betaald op commissie en rechtstreeks door Instacart.

De mensen die een aankoop doen regelen hun betaling dan ook rechtstreeks met de de app. Ook dit zorgt ook weer voor een toegevoegd gebruiksgemak wanneer de levering arriveert bij je thuis. Natuurlijk speelt het menselijk contact hier een grote rol. Want deze kunnen perfect de kwaliteit van groenten en fruit in de winkel beoordelen en dan eventueel een rijper of minder rijp stuk fruit uitkiezen.

Instacart net zoals Uber

Instacart creëert net zoals Uber dus werk door het aansluiten van vermogende klanten die meer geld hebben dan tijd, met deeltijdse werknemers die net het tegenovergestelde probleem hebben, veel tijd en niet genoeg geld.

Instacart bespaart miljoenen aan kosten door het niet nodig hebben van de eigen installaties. Wat meer is, het is gebaseerd op de Uber-stijl 'sharing economy' model. Werknemers loggen in op het Instacart systeem wanneer ze beschikbaar zijn om orders aan te nemen en te leveren. Instacart heeft geen nood aan magazijnen, vrachtwagens, chauffeurs. Instacart werkt gewoon met hun shoppers hun smartphone en auto.
 

Een gemakkelijk kopieerbaar concept. Wie zou hier mee in Belgë kunnen komen?