In 2015 bracht hij 7 maanden door in het buitenland, op 4 verschillende continenten. Hij stond op de red carpet op de MTV Awards in Los Angeles en het strand van Ipanema van Rio. Allemaal voor een job die hij zelf bedacht heeft. En daarom des te boeiender. Toon Carpentier is zijn naam. Onthoud hem. Talent developer is zijn beroep. Onthoud ook dat. Bloovi zat onlangs samen met Toon en liet zich inspireren door zijn aanpak en visie.

‘En wàt doe jij dan juist?’ Die vraag. Keer op keer. En dan nog eens. Tel daar nog wat fronsende wenkbrauwen bij en Carpentier kon niet anders dan zichzelf van een mooie jobtitel te voorzien. "Ik kwam uit bij talent developer. Niet gewoon een verzonnen nieuwe job of een willekeurig mooi woord: ik benoemde simpelweg wat ik al jaren was en deed.”

Zoektocht naar talent

Als Toon Carpentier terugblikt op de start van zijn carrière, valt er één constante op te tekenen: de zoektocht naar talent. In de eerste plaats zijn eigen talent.

"Ik heb het altijd bizar gevonden dat het traditionele pad van onderwijs naar job nooit actief inzet op het zoeken naar eigen talent en passies."



toon carpentier

"Wat is nu net dat ene ding waarin jij beter kan worden dan de rest van de wereld? Iets waarover je zo enthousiast bent dat je er elke dag opnieuw voor wil gaan, volledig. Ik heb het altijd bizar gevonden dat het traditionele pad van onderwijs naar job nooit actief inzet op het zoeken naar eigen talent en passies. Iets dat leidt tot meer ongelukkige mensen met grote diploma’s en goed betaalde jobs dan gelukkige"

"De beste en waarschijnlijk enige manier om dat talent en die passie te ontdekken, is gewoon dingen beginnen te doen. Uitproberen. Vallen en opstaan. Ik heb fysica gestudeerd ook al wist ik, voor ik begon, dat die niet mijn roeping was."

Zelfreflectie en toekomstgericht denken

"Tijdens mijn studies begon ik, met voorgaande in mijn achterhoofd, alvast te ondernemen als ontdekkingstocht naar wat mijn talent en passie was. Mijn allereerste onderneming was een website waar je buttons kon bestellen met je eigen designs. Klinkt als een goed plan, tot je er ineens 2000 moet maken op een weekend. Allemaal met de hand. Tijdens die weekends heb ik heel waardevolle les geleerd: handenarbeid is niets voor mij.  Een van de volgende avonturen was We Masturbate, een project samen met Bert Dries, die daar geleerd heeft dat zijn talent en passie in illustratie zit, nu is hij beter bekend als de artiest Musketon."


toon en musketon

Begin 2013 ruilde Carpentier België een tijd lang in voor het bruisende New York, waar hij samenwerkte met William Spencer, die op dat moment stunt double was voor Andrew Garfield in de nieuwe Spiderman-film.

"Mijn eerste verblijf in New York werd voor mij een groot moment van zelfreflectie," vertelt Toon. Ik kwam tot het besef dat de mensen met wie ik kon samenwerken belangrijker is dan het project op zich. Dat het niet uitmaakt hoe getalenteerd je bent, want het vertalen naar een brand en echte business is zelden een evidentie. Doordat zeer veel creatievelingen het analytische en business aspect missen, worstelen ze daarmee."

Voor Toon was het vinden van zijn talent en added value een echte aha erlebnis. "Terwijl het talent zich volledig focust op vandaag en doet waarin hij of zij goed in is, ben ik de missende schakel die zich focust op morgen en op het bereiken van vooropgestelde doelen," aldus Toon

Eerste stappen als een talent developer

Het is heel gemakkelijk om voor jezelf een job titel te verzinnen maar dat maakt het daarom nog geen business. Dus in het begin was het voor Toon gewoon een kwestie van te tonen dat hij echt een meerwaarde kan zijn.

"Samenwerkingen met grote merken zijn heel belangrijk. Niet alleen genereren ze inkomsten, maar dienen ze ook als hefboom om de personal brand van het talent op zich naar het volgende niveau te tillen."



toon c

"Mijn eerste klant bij mijn terugkeer naar België was Bert Dries, waarmee ik vroeger al nauw samengewerkt had. Hij was ondertussen al succesvol aan de slag als illustrator onder de naam Musketon. Door ons hier volledig op te storten zijn we erin geslaagd om van Musketon in 12 maanden een begrip te maken. Mijlpalen waren een workshop tour in Noord-Amerika, een eerste expo en campagnes voor onder andere MTV, Mazda, en I love Techno. Samenwerkingen met zulke merken zijn heel belangrijk. Niet alleen genereren ze inkomsten, maar dienen ze ook als hefboom om de personal brand van het talent op zich naar het volgende niveau te tillen."

"Ik werkte verder en eind 2014 kreeg ik de uitnodiging van Vine-fenomeen Jérôme Jarre om eens te kijken wat ik voor hem kon betekenen. Deze uitnodiging kwam met een vliegtuigticket naar Rio De Janeiro. Uiteindelijk kon ik via deze samenwerking 7 maanden in het buitenland actief zijn waarvan het grootste deel in New York."

De volgende stap? Talent LAB!

"Na mijn avontuur met Jérôme was er weer even tijd voor reflectie," zegt Toon. "Het besef kwam dat ik het belangrijkste talent een beetje uit het oog verloren was: mijn eigen talent. Daarom pas ik nu op mijn eigen carrière ook de technieken toe die ik normaal voor mijn klanten gebruik. Dat heeft uiteindelijk geleid tot het oprichten van Talent LAB, om de perceptie van freelancer van me af te schudden. En om iets te bouwen wat op termijn schaalbaar is."

Talent LAB heeft 3 belangrijke pijlers. De eerste is Building Careers and Campaigns. Die building wijst op mijn actieve deelname. Het tweede luik is Coaching Talents and Brands, waar ik fungeer als coach langs de zijlijn, met een focus op het strategische luik. Wat heb je al bereikt? En waar wil je naartoe? Concreet definieer ik short term KPI’s richting een einddoel.

Tot slot is er Inspire Everyone. Om budgettaire redenen moet ik me focussen op grote en al gevestigde talenten maar ik ontmoet zoveel mensen met talent die er uiteindelijk veel te weinig mee doen. En dat is voor mij echt een doorn in het oog. Daarom spendeer ik veel tijd aan mijn blog, ik werk aan een boek en organiseer ook tal van activiteiten en evenementen met Hatch. Een voorbeeld daarvan is de Hatch Startup Class, waar we aan jonge talenten de kans willen geven om te ervaren wat een start-up is en vooral veel praktijk ervaring op te doen. Met de meest recente lichting zijn we het platform Personal aan het lanceren."

tooncarp


"Wat ik vooral geleerd heb en iedereen kan aanraden, is dat je zelf controle moet nemen over je carrière. We werken in dit leven te lang en te veel om iets te doen waar we niet gelukkig van worden. Dus zorg dat je er wel gelukkig van wordt. Of je nu een start-up wil beginnen of in bij de overheid werkt. Als je echt je droomjob wilt, een job die je op het lijf geschreven is, zal je die waarschijnlijk zelf moet bedenken."