iOS 7: Een overzicht van de opvallendste vernieuwingen

Thomas Van den Elzen
Door Thomas Van den Elzen e-Lifestyle
iOS 7: Een overzicht van de opvallendste vernieuwingen

Gisteren introduceerde Apple de langverwachte opvolger van haar mobiele operatingsysteem iOS. Het nieuwe operating systeem iOS 7 is een totale stijlbreuk met haar voorgangers en brengt een aantal opmerkelijke vernieuwingen. Een overzicht:

Design

Net zoals gedacht werd is het nieuwe design een totale stijlbreuk met voorgaande iOS designs. Het is immers de eerste keer dat de Senior Vice President Design Jony Ive de look & feel van iOS voor zijn rekening nam. Ive heeft in iOS 7 een nieuw kleurenpalet geintroduceerd en voor een ‘flat design’ gezorgd. Hieronder kan je alvast enkele screenshots bewonderen:

iOS 7 Screenshots


De grootste verschillen met de vorige versies van iOS is de beperkte aanwezigheid van gloss & skeuomorfisch design. Zo is het groene vilt verdwenen in Game Center en zijn alle iconen voorzien van een nieuw ontwerp.

3D-Effect

Ondanks dat het design zeer vlak is heeft Jonathan Ive toch een diepte-effect toegepast in iOS 7. Zo is er veel aandacht voor transparante lagen, waardoor het OS er bij een andere achtergrond telkens anders uitziet. Bovendien reageert het scherm ook op de hoek waarop je ernaar kijkt. Zo heeft Ive een 3D effect geintroduceerd in iOS 7. Hieronder kan je daarvan een voorbeeld van zien:

Multitasking

Het multitasking systeem van iOS kreeg ook een fikse aanpassing. Apple heeft dit systeem een volledige revamp gegeven en geprobeerd om te focussen op extra efficientie en een verbeterde batterijduur. Hiervoor was het natuurlijk nodig om een ingenieus nieuw multitaskingsysteem uit de grond te stampen. Hieronder kan je alvast een voorbeeld bekijken: 

Zo vinden vanaf nu de updates van apps plaats in de achtergrond en is de weergave van multitasking volledig vernieuwd. Door te dubbelklikken op de homebutton kan je op een nieuwe manier navigeren tussen verschillende openstaande apps. Hieronder kan je het nieuwe multitaskingsysteem van Apple ontdekken:

Airdrop

Een andere leuke toevoeging tot iOS is Airdrop, een feature die al bestond in OS X maar nu dus ook is doorgetrokken naar iOS 7. Met Airdrop kan je eenvoudig bestanden & foto’s delen met vrienden en familie. Je kan delen tussen verschillende devices. Van je iPhone naar je iPad & naar je Mac & vice-versa. Airdrop wordt geondersteund door de iPhone 5, iPad mini & de 4de generatie iPad.

Siri

Ook Apple’s spraakassistent Siri kreeg een flinke update. Siri is nu slimmer geworden en heeft ook een nieuwe stem gekregen die meer naturel klinkt. Siri kan ook meer. Zo kan ze nu je laatste voicemail afspelen, helderheid aanpassen & bluetooth inschakelen. Ook Twitter en Wikipedia werden geïntegreerd in de dienst. Ook zoekresultaten van Bing werden geïntegreerd. De vernieuwde Siri is beschikbaar in Engels, Frans en Duits. Andere talen zullen later dit jaar beschikbaar zijn.

iTunes Radio

De Muziek app werd ook flink onder handen genomen. Ook werd er iTunes Radio toegevoegd. iTunes Radio is vooral bedoeld om nieuwe muziek te leren ontdekken. Zo kan je muziek delen met anderen en zelf een radiostation beginnen op basis van je muzikale voorkeur.

iTunes Radio is gratis met advertenties of advertentievrij als je een abonnement hebt op iTunes Match. iTunes Radio zal eerst beschikbaar zijn in de VS en dan pas later in andere landen.

Wat denk je zelf van de veranderingen? Sta je te popelen om iOS 7 uit te proberen of vind je het helemaal niets?

 

Google