Meer en meer start-ups willen de logistieke sector disrupten. Wat is er aan de hand?

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Meer en meer start-ups willen de logistieke sector disrupten. Wat is er aan de hand?

Bron foto: Shutterstock

Sinds december 2015 bestormt PhiRater de logistieke wereld met een web based rater die het transportbeheer van verladers tot 80% automatiseert. Nu gaan zij samenwerken met Cumul.io, een cloudplatform waarmee gebruikers op een eenvoudige manier hun data en statistieken visualiseren. Na het nieuws over SLiCKss eerder deze week, een teken aan de wand dat de logistieke sector smeekt om digitalisatie.

Met PhiRater vinden verladers in real time de beste transportoplossing voor elk individueel order. Met één muisklik start de hele flow, van order tot facturatie, met een enorme tijdswinst tot gevolg. Naast het verhogen van de efficiëntie, verschaft PhiRater ook rapporten waardoor transportmanagers, CEO’s en alle andere betrokkenen inzicht krijgen in de performance van het transportbeheer. Het is net die data die Cumul.io nu gaat visualiseren.

PhiRater Toon Fabry

Toon Fabry van PhiRater

Dankzij Cumul.io kunnen decision makers op een gemakkelijke  en snelle manier zelf informatie uit verschillende databronnen visualiseren en analyseren. “Verladers die gebruik maken van PhiRater hebben meteen een tool in handen om beter onderbouwde beslissingen te nemen. Ze kunnen zelf filters toepassen waarover analyses gewenst zijn: de resultaten van een bepaalde periode, van een welbepaalde transportpartner, etc.…Daarna verschijnen heldere visualisaties van die analyseopdracht,” vertelt Bruno Verbruggen van Cumul.io daarover.

Tijd voor een digitale revolutie in de Belgische logistieksector ?

Zowel PhiRater als Cumul.io zijn erop gebrand om de bedrijfswereld verder te transformeren naar het digitale tijdperk. Want enkel zo kunnen bedrijven snel en flexibel reageren op vragen vanuit de markt volgens hen. Toon Fabry van PhiRater: “Ook wij zijn voortdurend in beweging en spelen in op de feedback die we van onze klanten krijgen. Met de nieuwe integratie van Cumul.io kunnen we op dat vlak nog sneller schakelen.”

SLiCKss en Fortina

De teams van SLiCKss en Fortino vlak na het afsluiten van de investering

PhiRater en Cumul.io zijn niet de enige die wilde plannen hebben voor de Belgische logistieke wereld. Ook SLiCKss kwam deze week in het nieuws daarmee. Ze haalden 1,5 miljoen euro op bij Fortino Capital voor hun start-up. “De logistieke sector kan nog veel vruchten plukken van een verdere digitalisering en automatisering. Vrachtvervoerders, expediteurs en verladers gebruiken uiteenlopende transportbeheersystemen die doorgaans niet geschikt zijn voor real-time communicatie en niet kunnen samenwerken met andere spelers in de waardeketen,” vertelde Duco Sickinghe toen, managing partner van Fortino Capital.

Het buitenland schakelt sneller 

Buiten de Belgische landsgrenzen zet de disruptie zich al veel langer door. Zo waren er geruchten dat onder andere Uber die markt wel wou ontwrichten. Anderzijds is er Convoy, dat het Uber-model op vrachtverkeer toepast. Het is niet gek dat alsmaar meer spelers zich op de die markt storten. Ze is immers een pak geld waard.

Het lijkt er sterk op dat ook de logistieke sector niet langer veilig is voor de disruptiegolf. Alsmaar meer bedrijven storten zich op de markt. Allemaal met een -volgens hen- revolutionair product, maar dat zal de tijd moeten uitwijzen.