Bron foto: Shutterstock

Over tien jaar wonen we allemaal in een slim huis, waarin toestellen met elkaar én met ons communiceren via onze smartphone. Wie vandaag plannen heeft om te (ver)bouwen, kijkt best nu al vooruit. Batibouw, de hoogmis voor wie een huis bouwt of verbouwt, vindt dit jaar plaats van 18 tot en met 26 februari. De ideale periode om na te denken over hoe je je huis voorbereidt op de toekomst. Jorn Dams, expert in slimme elektrische installaties bij Niko, geeft jou alvast vijf nuttige tips.

1. Zorg ervoor dat de basis goed zit

Wie een huis bouwt, moet onvermijdelijk budgettaire keuzes maken. Toch investeer je nu best al in wat je later niet meer of heel moeilijk kan aanpassen. Kies dus meteen voor mooie tegels, extra isolerend glas… en laat de juiste bekabeling in de muur leggen voor je elektrische installatie.  Plaats voldoende stopcontacten en data-aansluitingen als je verbouwt, want die heb je nooit genoeg. Zonder in de muur te slijpen voeg je er ook geen toe.

2. Kies voor een slimme elektrische installatie

Het grote voordeel van slimme technologie is dat (ver)bouwers nog niet hoeven te weten hoe hun gezin zal evolueren en wat ze later met de installatie willen doen. Met Niko Home Control bijvoorbeeld pas je je woning gemakkelijk aan je nieuwe levenssituatie aan. Komt er een baby bij of start je thuis een eigen zaak? De installatie groeit met je mee en laat zich heel eenvoudig aanpassen.

3. Maak van je huis een veilige thuis

Je wilt natuurlijk ook dat je nieuwe woning veilig is, maar ook dat je slimme huis je verwittigt als er wat fout gaat. Wanneer een bewegingsmelder beweging in je woning opmerkt, terwijl jij niet thuis bent, ontvang je een waarschuwing op je smartphone. Hetzelfde gebeurt bij een waterlek of wanneer een rookmelder rook detecteert. Tuinverlichting die automatisch aanspringt kan ongewenst bezoek afschrikken. En met een druk op een paniektoets baden huis én de tuin meteen in het licht. Oriëntatieverlichting langs de trap, wijst je dan weer ’s nachts in het donker de weg.

4. Slimme technologie helpt om langer thuis te wonen

We denken er liever nog niet aan, maar we worden stilaan allemaal ouder. En ooit komt er een dag waarop je wel wat extra hulp kan gebruiken. Slimme technologie zorgt ervoor dat je langer thuis kan blijven wonen. Jij verandert, dus waarom zou je woning dat ook niet kunnen doen? Je stelt bijvoorbeeld in dat een kookplaat nooit langer dan één uur aanstaat of - als je al wat ouder bent - dat je kinderen een sms’je krijgen als er voor 10 uur ’s ochtends nog geen beweging is in je huis.

5. Voor elk moment precies voldoende licht

Elke situatie heeft een aangepaste lichtsterkte nodig. ’s Nachts een huilende baby troosten, daarvoor brandt de verlichting best niet op de volle sterkte. Om te poetsen, of bij een gesprek met je verzekeringsmakelaar laat je dan weer beter voldoende licht schijnen. Met een dimmer hier en daar in huis regel je precies hoe hard het licht gaat branden. En dat is belangrijk, want de juiste verlichting helpt om je goed te voelen.

Hoe 'slim' is jouw huis al?