Ruimtebedrijf van Amazon-topman bereikt mijlpaal in race naar herbruikbare ruimteraket

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Ruimtebedrijf van Amazon-topman bereikt mijlpaal in race naar herbruikbare ruimteraket

Blue Origin, het privé ruimte agentschap van Amazon-topman Jeff Bezos, is erin geslaagd om als eerste een herbruikbare ruimteraket te lanceren. Elon Musk probeerde met zijn bedrijf SpaceX al een tijdje hetzelfde, maar Bezos is er nu als eerste in geslaagd om de missie tot een goed einde te brengen. 

Een perfecte landing 

Blue Origin lanceerde een booster-raket mét bemanningscapsule naar een hoogte van 100,5 kilometer. De booster koppelde daarna los van de bemanningscapsule, waarna deze capsule via een parachute terugkeerde naar de aarde.

De booster vloog intussen verder en vloog op eigen kracht terug richting aarde om zichzelf netjes op het lanceringsplatform te parkeren. Een perfecte landing, die prompt werd uitegroepen tot een nieuwe mijlpaal in de race naar de herbruikbare raket. 

Laatste poging SpaceX draaide uit op fiasco

Concurrent SpaceX is nog niet geslaagd in datzelfde opzicht geslaagd met haar Falcon 9 raket. Zo heeft het moeite om de landing helemaal goed te krijgen. Toch gaat de vergelijking niet helemaal op. Zo is de raket van Blue Origin een pak kleiner van die van Space X. Bovendien vliegt SpaceX's Falcon 9 ook hoger en sneller, waardoor de landingsprocedure langer duurt en het dus ook ingewikkelder is om een perfecte landing te verzekeren.

Tijdens de laatste poging van SpaceX ontplofte de onbemande raket in het begin van de missie, waardoor het programma ernstige vertraging opliep. Toch hield dit Elon Musk niet tegen om Bezos en zijn team te feliciteren:

Bezos: "Alles verliep zoals gepland"

Bezos is trots op de verwezenlijking van Blue Origin. "Alles ging zoals gepland," vertelde hij achteraf. "Het was een perfecte vlucht en ook de landing verliep zonder problemen."

In onderstaande video kan je zien hoe de raket de aarde naderde met een gigantische snelheid, daarna zie je de raket vertragen en een perfecte landing uitvoeren op het lanceringsplatform. De bemanningscapsule daalde met behulp van een parachute af naar in de woestijn van het Amerikaanse Texas en maakte eveneens een landing zonder problemen. 


Blue Origin wil haar raket gebruiken om ruimtetoerisme in de toekomst mogelijk te maken. Meer info: Blue Origin