De kosten die Belgische bedrijven kwijt zijn als gevolg van het gebruik van illegale software namen in 2014 toe met 84 procent. In de EMEA-regio kwam het totale bedrag uit op 10,7 miljoen euro. Het aantal juridische acties tegen bedrijven in de regio steeg met bijna 130 procent.

Bouwsector vaakst in fout

Op nationaal niveau sprongen Brussel en Hasselt eruit voor wat betreft het aantal gerapporteerde bedrijven dat gebruikmaakte van illegale software. De BSA kreeg de meeste meldingen uit de bouwsector. Daarna volgden sales en distributie. Reclamebureaus, engineering en onderwijs stonden op de derde plaats. In EMEA kwamen de meeste meldingen uit Istanbul, Johannesburg en Ankara.

Niet altijd opzettelijk

Het gebruik van illegale software is niet altijd opzettelijk. Toch wordt het beschouwd als misbruik van intellectuele eigendom en daardoor als een serieus misdrijf met vergaande consequenties voor bedrijven, op juridisch, financieel en reputatiegebied. Bedrijven waar het bewuste of onbewuste gebruik van illegale software wordt geconstateerd, lopen het risico dat hun software niet ondersteund is en systemen kan infecteren met virussen en andere malware.

Meer kosten

“Het gebruik van software zonder officiële licenties heeft de laatste jaren tot meer kosten geleid voor Belgische bedrijven”, zegt Georg Herrnleben, Senior Director, Compliance and External Affairs van BSA EMEA. “Bedrijven in België moeten hun software beschouwen als een strategisch bedrijfsmiddel dat hen ondersteunt in productontwikkeling, dienstverlening, bedrijfsvoering en zakendoen. Het gebruik van illegale software heeft een Belgisch bedrijf meer dan 65.000 euro gekost. Om deze kosten te vermijden, moeten organisaties meer nadruk leggen op het juist beheren van hun softwarelicenties.”

Voor meer informatie over effectief softwarebeheer en voor het rapporteren van het gebruik van illegale software, ga naar www.bsa.org.