Kartonnen fiets voor $15 *GESPOT*

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie e-Lifestyle
Kartonnen fiets voor $15 *GESPOT*

In het onderdeel gespot bekijken we naderbij hoe een Israelier een kwalitatieve fiets heeft gebouwd uit gerecycleerd karton! Jawel, je leest het goed, uit karton. De productiekost ligt lager dan $15. En, … de fiets rijdt! 

Kinderwagenproducent Joolz

Er was al een Nederlandse kinderwagenproducent Joolz die de mogelijkheid geeft om hun verpakkingskarton een nieuwe levensbestemmingte geven. Van de kartonnen verpakkingen van hun kinderwagens kan je stoelen, lusters en andere designartikelen maken. Creatief en marketingsmart noemen we dat. Maar wat deze Israelische ondernemer heeft gepresteerd met karton kunnen we pas echt innovatief noemen.  

Izhar Garni

Izhar Gafni hoorde dat iemand een kano wou bouwen uit karton. Hij was gebeten door het idee en besloot om zijn kartonnen idee om te zetten naar een fiets. Ingenieurs, kartonproducenten en zijn vrienden verklaarden hem voor gek want zijn creatie zou nooit voldoende stevig en stabiel kunnen zijn om er een werkende fiets van te maken. Hij bleef dagen doorbomen over hoe hij toch verder wou gaan met zijn idee. Tot zijn vrouw van zijn geleuter afwou en hem aanmoedigde om zijn idee een kans te geven om zo dan maar zelf te ondervinden of het iets kon worden. 

Trial en error

Hij heeft na een lang trial en error periode van maar liefst drie jaar een werkende fiets gebouwd. De eerste twee jaar om de juiste vouwcomponenten te vinden uit karton en het derde jaar om de wielen en mobiele componenten te ontwikkelen. Op de vouwcomponenten nam Izhar trouwens een aantal patenten. Hij gebruikte hiervoor gerecycleerd karton. De totale kost ligt onder de $15 en de fiets kan tot meer dan 300 kg. gewicht verdragen. Izhar heeft bewezen hoe veelzijdig karton kan zijn. 

Momenteel heeft hij een aantal kartonnen fietsen gebouwd voor zijn volwassen kinderen en is hij met investeerders aan het onderhandelen om met de fiets in productie te gaan.

Zelf kleeft Izhar 6 kernwoorden op zijn ontwikkeling. Sterk. Duurzaam. Licht. Milieuvriendelijk. Goedkoop. Mobiel.

Bekijk hier een video-interview waar de uitvinder zijn verhaal doet.