Kmo's lopen het risico om vertrouwelijke informatie kwijt te spelen door onveilig bestanden te delen via het internet. Dat blijkt uit de resultaten van een enquête in opdracht van beveiligingsspecialist Symantec. Omdat volgens Symantec 71 procent van de kleine bedrijven een cyberaanval niet te boven komt, beveelt het kmo's aan om daar iets aan te doen.

Onderzoek

Uit de bevraging van 1.325 ondernemingen met vijf tot vijfhonderd medewerkers in dertig landen blijkt dat medewerkers van kmo's steeds meer op eigen initiatief en zonder toelating van de informaticaverantwoordelijke technologie gebruiken om bestanden via het internet te delen. Van de ondervraagde bedrijven zegt 61 procent dat het hun medewerkers zijn die het initiatief nemen om dat soort technologie te gaan gebruiken. Bij een meerderheid van de ondernemingen liggen de eigen medewerkers ook aan de basis van het gebruik van mobiele toestellen (63 procent), laptops en tablets (64 procent) en sociale netwerken (53 procent) voor hun werk.

Bestanden via het internet delen is gevaarlijk

Medewerkers van bedrijven delen bestanden via het internet om er altijd en overal aan te kunnen en om met anderen aan bestanden te werken. Van de respondenten zegt 74 procent dat ze online bestanden delen om hun productiviteit te verhogen. Vaak is de technologie die ze daarvoor gebruiken bedoeld voor consumenten, en die is uiteraard niet zo veilig als systemen met dezelfde functie die bedoeld zijn voor bedrijven. De medewerkers van kmo's gebruiken bovendien privéapparaten zoals smartphones en tablets die onvoldoende beveiligd zijn om online gedeelde informatie van hun bedrijf te raadplegen.

Bezorgd, maar geen regels

Meer dan vier op de tien ondervraagde ondernemingen maakt zich zorgen over het delen van bedrijfsgegevens via niet-goedgekeurde technologie, kwaadaardige software (malware) en het verlies of de diefstal van vertrouwelijke gegevens. Meer dan een vijfde van de ondervraagde bedrijven legt geen beperkingen op over hoe medewerkers bestanden mogen raadplegen en delen. Dat zorgt voor een verhoogd risico op gegevensdiefstal of -verlies.

Bestanden worden groter

Uit het onderzoek blijkt voorts nog dat bestanden die bedrijven intern en met anderen delen groter worden en dat ruim een kwart van de medewerkers daarvoor gratis technologie op het internet zoekt en downloadt. Slechts de helft van de personeelsleden vraagt aan de informaticaverantwoordelijke welke technologie ze mogen hanteren om bestanden te delen en maar een derde gebruikt het informaticasysteem dat het bedrijf daarvoor heeft.

Meer werken op afstand

De respondenten zeggen ook dat het aantal medewerkers dat op afstand werkt geleidelijk gestegen is tijdens de voorbije drie jaar en dat die evolutie zich zal voortzetten. Ze denken dat binnen een jaar 37 procent van de kmo's personeelsleden zal hebben die op afstand werken.

Meer resultaten uit de enquête en aanbevelingen van Symantec vindt u hier.

-- --

Heb je zelf nieuws over je bedrijf? Mail naar redactie@bloovi.be en we nemen het op in ons Sectornieuws.

Je kan je nieuws ook tweeten met #bloovi