Komt WhatsApp vol advertenties te staan?

Thomas Van den Elzen
Door Thomas Van den Elzen Innoveren
Komt WhatsApp vol advertenties te staan?

Facebook telt zo’n 16 miljard dollar neer voor WhatsApp. Wat zal er veranderen? Krijgen we nu massaal advertenties te zien in WhatsApp? „Nope,” zegt Mark Zuckerberg. „Advertenties zijn niet de manier om geld te slaan uit WhatsApp.”

Zal WhatsApp volledig veranderen?

Nadat Facebook aan de buitenwereld bekend maakte dat het WhatsApp kocht voor 16 miljard dollar, regende het vragen van analisten tijdens de persconferentie.

  • Zal Facebook WhatsApp nu vol advertenties zetten?
  • Zal WhatsApp nu betalend worden (zoals in bepaalde landen al het geval is)?
  • Waarom werd er zo’n gigantische som neergeteld voor WhatsApp?
  • Zal WhatsApp volledig veranderen?

Groeien, Groeien en nog eens Groeien

Tijdens het gesprek werd duidelijk dat Mark Zuckerberg, David Ebersman & WhatsApp CEO Jan Koum op dezelfde lijn zitten: Facebook zal niet (onmiddellijk) proberen om geld te slaan uit WhatsApp. Toch niet in de komende drie jaar.

Momenteel telt WhatsApp zo’n 450 miljoen gebruikers. „Maar we willen groeien naar 1, 2, 3 miljard gebruikers,” zegt Zuckerberg. „Nu moeten we gewoon de concurrenten (WeChat, Line, KakaoTalk, Voxer & Kik) voor zien te blijven.”

Hieronder kan je zien hoe ver WhatsApp staat tegenover de concurrentie & kan je enkele key metrics raadplegen:

Geen Ads

„Als de tijd komt om geld te verdienen via WhatsApp, dan zal dat niet via advertenties zijn,” zei Mark Zuckerberg tijdens de persconferentie. „De focus zal nu volledig liggen op groeien, groeien en nog eens groeien. Onze strategie van de volgende paar jaar is om te blijven groeien en zoveel mogelijk mensen in de wereld met elkaar te verbinden,” zegt Zuckerberg.

Hieronder kan je het huidige groeitraject van WhatsApp bekijken: 

Op de WhatsApp-blog vertelt CEO Jan Koum hetzelfde: „You can continue to use WhatsApp no matter where in the world you are, or what smartphone you’re using. And you can still count on absolutely no ads interrupting your communication.”

Hoe zal Facebook verdienen aan WhatsApp?

Zuckerberg wil het netwerk laten groeien tot enkele miljarden gebuikers „Nadien zijn er verschillende opties om geld te slaan uit WhatsApp,” zei hij.

Hoogstwaarschijnlijk zou WhatsApp wel betalend kunnen gemaakt worden. Zo liet Zuckerberg zich ontvallen dat een WhatsApp-abonnement (zoals dat nu al bestaat in sommige landen) een „veelbelovende start” is om geld te slaan uit de applicatie.

Ook de CFO van Facebook David Ebersman licht al een tipje van de sluier op: „sommige gebruikers betalen vandaag al voor WhatsApp. Maar het is zeker geen top-prioriteit om meer gebruikers te laten betalen voor de dienst.”

„We geloven er sterk in dat WhatsApp op termijn geld in het laatje zal brengen voor onze investeerders,” zei Ebersman nog. 

Hoe Facebook dan precies geld zal verdienen met WhatsApp is nog even koffiedik kijken. Het worden in ieder geval geen advertenties. Wat verwacht jij?