Krijg je onverwacht veel referral traffic op je website?

Yassin Boullauazan
Door Yassin Boullauazan Innoveren
Krijg je onverwacht veel referral traffic op je website?

Het is bij momenten dat websites last hebben van heel hoge spamcijfers. Hoe merk je het op? Maar nog interessanter is: hoe je jouw Google Analytics data clean houdt. Lees hiervoor dit handig stappenplan:

Spamwebsites

Ik merkte de laatste maanden een zorgwekkende trend van het stijgende aantal spamwebsites zoals floating-share-buttons.com, social-buttons.com, simple-share-buttons.com, free-share-buttons.com, free-social-buttons.com, forum.topic63941913.darodar.com, www.Get-Free-Traffic-Now.com, www.event-tracking.com etc...

Hoge bouncecijfers, lage sessieduur, lage pageviews

De doorverwijzingsspam wordt gekenmerkt door haar hoge bouncecijfers ( in onderstaande voorbeeld 100%), een lage gemiddelde sessieduur (in onderstaande voorbeeld 0 seconden) en lage aantal pageviews per sessie ( in onderstaande voorbeeld 1 paginaview per sessie). Dergelijke spamverwijzingen kan de gemiddelde ogenschijnlijke statistieken van een website enorm beinvloeden en zou kunnen leiden tot verkeerde conclusies over de effectiviteit van een pagina.

Echter bestaan hier gelukkig oplossingen naargelang je voorkeur is er een manuele en geautomitiseerde oplossing voorhanden:

De automatische oplossing is een tool die niet zo lang werd ontwikkeld. Ga naar de website www.referralfilter.com, vul je e-mailadres in en ten slotte kan je de automatische spam filter koppelen op al je Google Analytics account. Momenteel is deze tool volledig gratis, maar dat kan veranderen als het gebruik van deze website blijft stijgen. Het is een website met een intuitief design en gebruikersinterface dus is een stappenplan eerder een overkill.

Echter kan je dit probleem ook zelf oplossen, dit kan je doen door een simpele zes stappen plan te volgen.

Door in te loggen op je Google Analytics account kan je ze voortaan uitfilteren:

1. Klik op 

2. Vervolgens op 

3. Voeg een nieuwe filter toe 

4. Stel de filtertype instellingen in zoals het wordt afgebeeld

5. Bij ‘Filterpatroon’ plak je de volgende links in : “floating-share-buttons.com|social-buttons.com|simple-share-buttons.com|free-share-buttons.com|free-social-buttons.com|forum.topic63941913.darodar.com|www.Get-Free-Traffic-Now.com|www.event-tracking.com”

6. Klik op   en klaar is kees !

Voortaan worden verwijzingen van die website gefilterd uit je statistieken waardoor je een meer getrouw beeld hebt op je website bezoekers.

De spamreferral websites blijven echter maar opkomen als mollen in een Wack-A-Mole spel, daarom is het aangeraden om een kijkje te nemen op Github. Verschillende webmasters over de wereld kampen ook met dit probleem en samen kunnen ze elk spamrefferal toevoegen.

De resultaten kunnen soms heel verassend zijn. Neem bijvoorbeeld de website van de comedian Kamal Kharmach die ik beheer. Daar bleek over 20% van de totaal aantal bezoekers spamdoorverwijzingen te zijn! In de bovenstaande afbeelding kan je zien dat het aantal bezoekers via een referral enorm is teruggedrongen na het invoeren van de spamfilter

Over & Out !

 

Bron foto: Shutterstock