M-commerce in België kent gigantische groei

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
M-commerce in België kent gigantische groei

Online shoppen via je smartphone en tablet zit in de lift in België. Dat blijkt uit een jaarlijkse studie van BeCommerce. Volgens Becommerce biedt 55% van de webwinkels hun producten al aan via mobiele apparaten. Een verviervoudiging in vergelijking met 2011. Voor 2014 voorspelt Becommerce een totale e-commerce omzet van 2,2 miljard euro. Waarvan 213 miljoen euro (9,7 %) afkomstig is uit m-commerce transacties. 

M-Commerce Groei

Ter vergelijking, in 2013 bedroeg de omzet van e-commerce € 1,9 miljard, waarvan € 126 miljoen (8,8%) gerealiseerd werd via mobile commerce. Het potentieel van de mobile commerce is aanzienlijk. Alleen al in de Verenigde Staten vertegenwoordigt de omzet uit m-commerce 18% van de totale online verkopen.

De top 5 van de artikelen die via m-commerce worden aangekocht bestaat uit:

1. kleding
2. binnenhuisinrichting
3. activiteiten in verband met toerisme (vliegtuigtickets enz.)
4. speelgoed
5. schoonheidsproducten

50% webshops verkiest Responsive Design

Volgens de studie gaf de helft van de Belgische e-handelaren voor het eerst in drie jaar aan dat zij over een adaptieve mobiele website (responsive design) beschikken, waarmee zij inspelen op de behoeften van de smartphonegebruikers. Dergelijke websites passen zich aan aan de geringe schermgrootte van tablets en smartphones en de knoppen zijn er gemakkelijker toegankelijk.

In 2013 was 75% van de online handelaars tevreden met hun m-commerceresultaten, hetzij 18% meer dan in 2011. Zij beschouwen m-commerce als een manier om een betere klantenservice te bieden, eerder dan een middel om meer te verkopen. Toch is het aantal webwinkels dat 10% of meer van zijn omzet uit m-commerce haalt in 2013 verdubbeld tegenover het jaar voordien.

In 2011 gaf bijna de helft van de webwinkels (48%) aan niet op m-commerce te willen inzetten. In 2013 is dat nog maar 18%. Deze afwezigheid heeft er vooral mee te maken dat men eerst de online verkoop via computer wil optimaliseren alvorens de stap naar m-commerce te zetten.

Meer info: becommerce.be/nl.

Leer alles over M-Commerce op Mobile Day: 4 topics, 1 dag en 12 top sprekers!