Meerkat: onschuldige video app of privacywolf?

Matthieu van den Bogaert
Door Matthieu van den Bogaert Innoveren
Meerkat: onschuldige video app of privacywolf?

Wat gebeurt er als je een app op de mensheid loslaat die het modern liefdeskind zou kunnen zijn van een tv-programma als ‘Big Brother’ en de film ‘The Truman show’? Meerkat is een dergelijke app en hij laat je toe live beelden van jezelf en (gevraagd of ongevraagd) van anderen live te streamen. De app zou sinds de lancering eind februari van dit jaar al honderdduizenden gebruikers hebben en een geschatte marktwaarde van zo'n 40 miljoen dollar.


Sommigen beweren dat Meerkat wel eens the next best thing zou kunnen worden tijdens de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Presidentskandidaat Jeb Bush gebruikte de app alvast vorige week tijdens zijn speech in Atlanta. De BBC experimenteerde reeds met de app om de betogingen in het Amerikaanse Ferguson live te streamen. Niet slecht voor een app die nog maar pas het levenslicht zag.

In een interview op CNN werd oprichter Ben Roubin gevraagd waarom hij een meerkat koos als symbool voor zijn app. Volgens hem is de meerkat één van de meest sociale dieren die om de haverklap hun nek uitstrekken om te zien wat er gebeurt. Het is opvallend trouwens hoeveel tech-bedrijven dieren kiezen in hun logo: Twitter, Firefox, Hootsuite, Bitly; de lijst is eindeloos. [lees ook: The Animals Tech Firms Use to Sell Their Products in de Wallstreet journal]

Meerkat is qua concept niet uniek. Youtube, Chatroulette, Periscope of Twitch (opgekocht door Amazon) hebben allemaal op hun eigen manier een voyeuristisch element via beelden als uitgangspunt. Het grote voordeel voor Meerkat is dat de app zich grotendeels heeft geënt op Twitter en het op die manier de live interactie er beter kan bij betrekken.

Eén van de grootste uitdagingen waar Meerkat mee te maken zal hebben is de juridische implicaties die het ‘en masse’ live streamen met zich mee zal brengen. In veel landen gelden bijvoorbeeld al andere wetten met betrekking tot het portretrecht. Wat als iemand zomaar live beelden van een concert gaat streamen of de beelden van kinderen in een speeltuin live zet. Gelden de wetten op bewakingscamera's ook op het live streamen met je smartphone? Zoals steeds zal de wetgeving achter de technologische ontwikkelingen lopen.

Zal Meerkat de wereld veroveren? Dat wordt nog even afwachten. In de eerste plaats moeten mensen de tool niet alleen downloaden, maar ook met zijn allen gebruiken. Apps komen en gaan. Voor marketeers zijn er opportuniteiten genoeg zoals het streamen van een event, een live ‘behind the scenes-video’, etcetera. Ten tweede is het ook afwachten hoe Twitter zijn eigen (gekochte) app Periscope zal promoten en pushen. Periscope zit nog in de beta-fase en is enkel toegankelijk op invitatie. Toeval of niet, ondertussen heeft Twitter de toegang tot de ‘social graph’ voor Meerkat geblokkeerd, wat impliceert dat je als user van nul moet beginnen om op Meerkat  je community op te bouwen.

Ondertussen kunnen we maar beter lachen en vriendelijk zijn tegen iedereen . Je weet immers niet wanneer je live op het net verschijnt. “Good morning, and in case I don't see ya, good afternoon, good evening, and good night!