MegaDojo leert vandaag meer dan duizend kinderen programmeren

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
MegaDojo leert vandaag meer dan duizend kinderen programmeren

In de Limburghal in Genk wordt vandaag de eerste MegaDojo georganiseerd, een initiatief van CoderDojo Belgium, waarbij meer dan 1100 kinderen tussen 10 en 14 jaar op een speelse en eenvoudige manier programmeren. De initiatiefnemers willen kinderen uit verschillende achtergronden en studierichtingen vertrouwd maken met de digitale en technologische wereld. CoderDojo wil met het ontwikkelen van digitale vaardigheden kinderen en jongeren beter voorbereiden op de digitale maatschappij van morgen.

Digitaal knutselatelier

Meer dan 1100 leerlingen van 27 verschillende scholen uit heel Vlaanderen en Brussel schreven zich in voor de eerste MegaDojo. De Limburghal in Genk werd voor de gelegenheid omgebouwd tot een gigantisch digitaal knutselatelier waar de deelnemende kinderen en hun leerkrachten leren programmeren in Scratch. 

Daarnaast kunnen ze rondneuzen op een interactieve technologiebeurs, waar ze inzicht krijgen in de manier waarop technologie het dagelijkse leven beïnvloedt. Ze krijgen er onder meer robots, 3D-printers en elektrische auto’s te zien. De kinderen kunnen ook een show bijwonen met filmpjes, live-acts, experimenten en straffe weetjes vanuit de technologie-wereld.

CoderDojo Belgium

De MegaDojo wordt georganiseerd door CoderDojo Belgium, een organisatie die kinderen wil laten kennismaken met digitale technologie. Dat gebeurt tijdens workshops of zogenaamde “dojo’s”, die nu al op 38 plaatsen in Vlaanderen en Brussel worden georganiseerd. De kinderen worden zo gestimuleerd om te kiezen voor wetenschappelijke of technologische studierichtingen. Het initiatief sluit mooi aan bij het STEM-actieplan van de Vlaamse regering.

Tijdens de MegaDojo willen de initiatiefnemers niet alleen de bollebozen leren programmeren. Kinderen en jongeren uit allerlei studierichtingen en achtergronden zijn welkom om spelenderwijs digitale vaardigheden te verwerven. Martine Tempels, voorzitster van CoderDojo Belgium en tevens SVP Telenet for Business: “Om kinderen en jongeren meer slagkracht te geven in de hedendaagse digitale maatschappij, is het belangrijk dat ze meer kunnen dan enkel digitale toepassingen gebruiken. Veel belangrijker is dat ze digitale toepassingen leren maken door zelf te programmeren. Met de MegaDojo willen we een breed en gevarieerd publiek laten kennismaken met digitale technologie.”

Op de eerste MegaDojo zijn bijna 800 laptops beschikbaar waarop de kinderen leren coderen. Meer dan 400 van die computers zijn geschonken door bedrijven, de anderen zijn uitgeleend door partnerbedrijven. Dankzij hun steun is de digitale technologie toegankelijk voor alle kinderen uit verschillende bevolkingsgroepen.

Telenet partner van het eerste uur

Telenet is het partnerbedrijf van het eerste uur van CoderDojo Belgium. Heel wat werknemers van Telenet hebben zich de voorbije jaren al ingezet voor dit initiatief: 1000 uur per jaar zijn er werknemers van Telenet aan de slag voor CoderDojo Belgium.

Dit kadert in het engagement van het telecom- en mediabedrijf om initiatieven te ondersteunen die iedereen - ongeacht leeftijd, geslacht of achtergrond - kansen geeft om mee te zijn met de digitale maatschappij. Zo geeft Telenet naast financiële en materiële steun aan deze initiatieven, zijn 2300 medewerkers de mogelijkheid om 1 betaalde werkdag per jaar vrijwilligerswerk te doen voor CoderDojo Belgium of andere projecten die het bedrijf ondersteunt.

Meer info: www.megadojo.be