Met deze uitvinding wil Tesla de wereld veranderen:

Thomas Van den Elzen
Door Thomas Van den Elzen Innoveren
Met deze uitvinding wil Tesla de wereld veranderen:

Bron foto: Shutterstock

Tesla heeft Tesla Energy gelanceerd, een ambitieus plan om de mensheid anders om te laten gaan met energie. Met de batterij wordt het mogelijk om energie op te slaan. "Het is ons doel om de manier waarop de wereld energie verbruikt fundamenteel te wijzingen," vertelde Elon Musk tijdens de persvoorstelling. 

Tesla wil energiesector disrupten

De batterij, die zal gemaakt worden in Tesla's nieuwe fabriek in Nevada, zal binnen de drie maanden gelanceerd worden voor het grote publiek. Voor zo'n 3.100 euro kan je het model kopen waarmee je 10 kWh aan stroom zal kunnen opslaan. Er is ook een model beschikbaar met een opslagruimte van 7 kWh die ongeveer 2.700 euro zal kosten. Om de technologie voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar te stellen wordt het volgens Elon Musk ook mogelijk om er een te leasen. 

"Het is ons doel om de wereld op een fundameel andere manier om te laten gaan met energie," verklaart Elon Musk. "Het klinkt gek, maar met dit product willen we de volledige energiesector op zijn kop zetten en evolueren naar een groenere wereld." 

Energie opslaan voor later gebruik

De Powerwall is beschikbaar in verschillende kleuren. Volgens Musk is het toestel vooral geschikt om energie van windmolens of zonnepanelen op te slaan. Maar ook mensen die niet over deze technologiën beschikken kunnen het gebruiken. Zo wordt het mogelijk om stroom op te slaan tijdens de daluren, en deze pas in de piekuren te gebruiken. 

Doel: 2 miljard Powerwalls produceren

"Om de volledige wereld te voorzien van energie, moeten er slechts 2 miljard Powerwalls geproduceerd worden," zegt Musk. "Dat klinkt erg veel, maar op de wereld rijden er nu zo'n twee miljard voertuigen rond, die elke 20 jaar worden vernieuwd." 

De Powerwall is gebaseerd op de batterij van Tesla's Model S. Huizen zullen maximaal negen Powerwalls kunnen installeren, goed voor een capaciteit van 90 kilowatt. De tegenhanger die voor bedrijven zal worden gelanceerd (de Powerpack) zal in staat zijn om grote bedrijven te kunnen voorzien van hun energiebehoeftes. 

Volgens Elon Musk komt de Powerwall voor het einde van het jaar ook naar Europa. Tesla heeft daarvoor Duitsland gekozen om haar nieuwe product te lanceren. Wanneer de Powerwall in België zal beschikbaar zijn is nog niet geweten.