Mobile health in België: wat kan al?

Sofie Staelraeve
Door Sofie StaelraeveInnoveren
Mobile health in België: wat kan al?

Mobile health of Mhealth is nog geen realiteit binnen de Belgische professionele gezondheidszorg. Recente persberichten stellen dat 60% van de Belgische artsen zich niet betrokken voelt bij digital health en de orde van artsen zegt tegen teleconsultatie te zijn.

Gek, want buiten de dokterspraktijk is digitaal meer en meer het nieuwe normaal: we hebben meer mobiele aansluitingen dan er Belgen zijn, 72% van de Belgen gebruikt mobiel internet via smartphone en 82% doet dat elke dag (bron). De smartphone is niet meer weg te denken uit onze dagelijkse activiteiten en onze manier van consumeren, bijvoorbeeld voor betalingen of het maken van een afspraak. Met zijn allen houden we verder al massa's info bij over ons leefpatroon en onze gezondheid: 40% van de Belgen deed dat al in 2016 en we kunnen gerust een verdere stijging verwachten in 2017.

Gek, want we weten dat tal van dokters, apothekers, logopedisten, psychologen, ... rondlopen met vaak schitterende ideeën voor digitale zorg. En toch is mobile health nog geen gemeengoed in de gezondheidszorg.

Het is de 'schuld' van de overheid, zegt men dan, want er is geen kader en er zijn geen centen om mhealth mee te betalen. En dus 'kunnen/mogen we nog niet'. Klopt niet, zeggen wij.

Voor wie aan de slag wil en digitale zorg wil leveren aan zijn patiënten, is er al heel wat mogelijk.

Hieronder hebben we enkele voorbeelden opgelijst van wat je mhealth-gewijs vandaag al kan doen in België en wat niet. Laat je dus niets wijsmaken als zorgverstrekker én als patiënt. 

En we kunnen hier natuurlijk niet volledig zijn, maar zij doen het al of helpen je bij bovenstaande stappen én ze zijn Belgisch.

Laat je niet tegen houden, en ga gewoon zelf aan de slag. Je patiënten zullen je dankbaar zijn. En onthoud: regelgeving volgt altijd op wat er in het veld al lang gebeurt. Hoe meer mensen dus digitale zorg leveren, hoe interessanter het wordt voor patiënt én arts. Maar wie voorop staat, heeft ook een voetje voor…

Wil jij ook je patiënten meer digitaal kunnen helpen? Heb je een idee voor een nieuw product of dienst en weet je niet welke je volgende stappen zouden moeten zijn? Doe je nu al en wil je delen? We horen graag hoe jij al mobile health werkt. Aarzel dus niet en laat ons jouw mhealth-stappen weten.

Sofie Staelraeve (dashplus) in samenwerking met Frank Ponsaert (ivis4health) en Vincent Dupont (dupont health solutions). De auteurs helpen ondernemers en organisaties (digitale) health innovaties realiteit te maken.