Mobistar stopt met internet, vaste telefonie en televisie voor residentiële klanten

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Mobistar stopt met internet, vaste telefonie en televisie voor residentiële klanten

Telecomoperator Mobistar schort vanaf 22 mei de verkoop op van internet, vaste telefonie en televisie aan nieuwe residentiële klanten. Het bedrijf zegt die vastelijnproducten van de consumentenmarkt te halen "in afwachting van een gunstigere regulering", zo klinkt het woensdag in een persbericht.

Regelgeving blokt residentiële markt

Volgens Mobistar is het met de huidige regelgeving onmogelijk om op de residentiële markt vaste diensten rendabel aan te bieden door gebruik te maken van het netwerk van de historische operator.
De operator haalt in het persbericht onder andere de mobiele markt aan, waarop ruim 40 spelers actief zijn. De residentiële markt voor vastelijndiensten wordt dan weer gedomineerd door een duopolie van de historische operator (Belgacom) en de kabelbedrijven (Telenet in Vlaanderen, Voo in Wallonië).

"De historische operator indexeert de tarieven van de vastelijndiensten regelmatig, terwijl we vaststellen dat de tarieven op de markt van de mobiele telefonie met meer dan 10 procent per jaar zakken", klinkt het bij Mobistar-CEO Jean-Marc Harion.

De CEO vraagt daarom een kader dat gezonde concurrentie kan garanderen, en dat "die historische operatoren niet langer bevoordeelt". Hij wijst er nog op dat het aandeel van de alternatieve operatoren in België naar 7 procent is gedaald, terwijl het in de buurlanden hoger dan 50 procent ligt.

Harion beschouwt "de openstelling van de kabel als de beste optie om de Belgische consumenten een breedbandverbinding aan te bieden". De eerste stappen naar de openstelling van de kabelmarkt zijn volgens Mobistar "veelbelovend, maar nog ontoereikend". In februari zei de CEO bij de presentatie van de jaarcijfers dat Mobistar hoopt in 2014 digitale televisie via de kabel te kunnen verkopen

Einddatum 22 mei

Vanaf 22 mei worden de vaste diensten dus niet meer aangeboden aan de residentiële markt. Voor bestaande residentiële klanten van internet- en vastetelefoniediensten wordt de "continuïteit gegarandeerd". Met televisie stopt het bedrijf helemaal op 15 september. Tegen eind mei worden alle betrokken klanten gecontacteerd. Het bedrijf biedt een alternatieve oplossing aan voor satelliettelevisie met de aanbieders TéléSAT en TV Vlaanderen.

Professionele markt

Voor de professionele markt verandert er niets bij Mobistar.