Om online betalingen mogelijk te maken hebben we “Payment Service Providers” of kortweg “PSP’s” nodig. Dat zijn instanties die ervoor zorgen dat de koper makkelijk en in alle veiligheid kan betalen én dat u als verkoper uw geld netjes op uw rekening krijgt.

Monday Morning Movies: Icepay

Een keuze maken uit het aanbod PSP’s is niet zo makkelijk. Daarom gingen Cis Scherpereel van Indiegroup tijdens de afgelopen Eshop Expo zijn licht opsteken bij enkele belangrijke aanbieders van online betalingen. Omdat er flink wat Nederlandse partijen ook in Vlaanderen hun diensten aanbieden, vroeg Cis of een groot verschil is tussen Nederlandse en Belgische consumenten. Cis spak met Nicolas Mertens van Icepay om een antwoord te vinden op deze vraag:

Nicolas Mertens: "Er zijn wel degelijk verschillen: Zo betaalt de Nederlandse consument vooral met iDeal. Dat is eigenlijk een gedigitaliseerde bankoverschrijving binnen een uniek Nederlands systeem. De Belg betaalt veeleer met Credit Cards. Dat is een kredietbetaling, bij manier van spreken voorgefinancierd door een micro-kredietverlening.”

Icepay beschikt over een unieke formule: een seizoensaccount

Nicolas Mertens licht toe: “Klopt. Zo hebben we een klant die heel leuke mutsen maakt en die uiteraard vooral in de winterperiode online kan verkopen. Dankzij die seizoensaccount hoeft ze bij Icepay geen jaarabonnement af te sluiten, maar kan ze zich beperken tot enkele maanden per jaar.”

De unieke rol van Europabank

Als bank is deze PSP toch een ietwat vreemde eend in de PSP-vijver. Europabank is tegelijk bank én acquirer en kan door de bundeling van die 2 posities zeer competitieve prijzen aanbieden.Bovendien zetten ze heel hard in op de startup en kleinere onderneming die online wil verkopen. Nadine Verhulst van Europabank: “Een contract afsluiten met Europabank kan voor betalingen met Visa, Mastercard, Maestro en binnenkort ook iDeal. Daarmee bereiken we ongeveer 90% van alle online betaalmethoden die een Belgische en Nederlandse consument gebruikt. “Bent u startup, ga dan zeker eens praten met Europabank. Ze zullen u begeleiden en meedenken met u als ondernemer.

Mobiel betalen met Multisafepay

Multisafepay is een Nederlandse PSP die ook vaak te vinden is op Vlaamse webshops. Ze bieden een heel pak online betaalmogelijkheden aan en die zijn ook netjes aangepast aan de mobiele koper.Collecterende en distribuerende providers

Misschien heeft u al gehoord van “Collecterende” en “Distribuerende” Payment Providers? We proberen hier even het verschil uit de doeken te doen.

Een collecterende PSP die gaat voor u de betalingen regelen en die op de rekening van de PSP laten toekomen. Elke week krijgt u vervolgens de inkomsten doorgestort, met aftrek van hun commissie.Dat is handig en laat een snelle setup toe: één contract met één partij.

Een Distribuerende PSP zorgt voor de beveiliging van de betaalstroom tussen de rekening van de koper en die van de verkoper. U ontvangt in deze situatie rechtstreeks uw geld op uw eigen rekening, maar moet daarvoor wel een contract afsluiten met verschillende partijen, zoals bvb alle banken die u wenst aan te bieden.

Ogone

Ogone is een PSP die beide systemen kan aanbieden, wat wel eens handig zou kunnen zijn. Pierre Willaert: “We bieden inderdaad beide modellen aan en bovendien ook de mogelijkheid om ze te combineren.

Een mooi voorbeeld van zo’n hybrid model vinden we bij Kinepolis terug. In het complex van Brussel wordt het distribuerende model gehanteerd. In Antwerpen ook, maar daar wordt dit aangevuld met een collecterend model voor het aanbieden van iDeal als betaalmethode. Antwerpen ontvangt immers heel wat Nederlandse bezoekers.Op die manier kan het globaal contract voor alle complexen met deze uitzondering worden aangevuld op een kostenefficiënte manier.”

Een nuttige tip van Icepay

Tot slot wijst Nicolas Mertens van Icepay ons op een belangrijk aandachtspunt om die online koper nog méér te bekoren. “Als de koper aan de betaalpagina is toegekomen, heeft hij al de volledige verkoops-funnel doorgelopen en toont die een 100% koopintentie. Het zou zonde zijn om die koper op dat moment niet heel efficiënt te bedienen. Waarom niet de betaalpagina inrichten zodat die koper bijvoorbeeld zijn laatst gebruikte betaalmethode bovenaan ziet staan? Zorg er ook voor dat niet-relevante betaalmethoden (bvb iDeal voor Belgische kopers) niet of ondergeschikt getoond worden. ”Nicolas geeft ook mee dat Wehkamp in Nederland met deze vormen van optimalisatie bezig is. Een nuttige tip, zo vonden wij.

Besluit

Informeer u als verkoper goed bij verschillende aanbieders van online betalingen. De meeste PSP’s nemen persoonlijk contact met u op voor een gesprek om zo tot de beste formule te komen, die het beste bij uw businessmodel past.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meer weten over Ecommerce?

Volg dan zeker de E-Commerce opleiding die Bloovi organiseert. Er zijn nog een aantal tickets beschikbaar! Op deze link kan je meer informatie vinden. Hopelijk tot binnenkort!

Titel: Hoe meer rendement halen? Boost je E-commerce project!

  • Wanneer? 16 mei 2013
  • Waar? Antwerpen, Crowne Plaza
  • Timing: 9u. - 16.30u.