Motorola introduceert Ara, een smartphone die je zelf kan bouwen

Thomas Van den Elzen
Door Thomas Van den Elzen e-Lifestyle
Motorola introduceert Ara, een smartphone die je zelf kan bouwen

Het concept van de Ara zal je waarschijnlijk doen denken aan Phonebloks. Dat is geen toeval. Motorola werkt immers samen met Dave Hakkens, de man achter Phonebloks. Een eigen smartphone op maat lijkt binnen handbereik.

Android-platform voor hardware

„Wij willen met Ara een open hardware platform gaan bouwen dat vergelijkbaar is met wat het Android-platform doet voor software,” schrijft Motorola op haar blog. De vergelijking met het Google Android-platform ligt voor de hand. Motorola is immers eigendom van Google.

Smartphone op maat

„We willen een community bouwen waar ontwikkelaars en gebruikers samen de leukste telefoons kunnen bouwen die aansluit bij de noden van de gebruikers. We willen iedereen laten bepalen hoe hun smartphone er moet uitzien, welke eigenschappen hij moet hebben en uit welk materiaal het gemaakt is. Ook de prijs zal je hierdoor kunnen bepalen.”

Endos & Modules

Elke smartphone is opgebouwd uit endos (endoskeleton) en modules. Endos zijn de cruciale onderdelen waaruit de telefoon wordt opgebouwd, modules zijn de opties die je smartphone net dat tikkeltje anders maken.

Zo zal je een grotere batterij kunnen plaatsen, een snellere processor. Bovendien zal je ook onderdelen kunnen vervangen als iets kapot is, in plaats van de hele telefoon te vervangen. Hieronder een overzicht van endos en de modules:

In de komende maanden zal Motorola meer bekend maken rond Ara. Meer info rond het concept en het verhaal van Dave Hakkens kan je hier lezen.