Musk: "Pas over 20 jaar zullen zelfrijdende auto's onze maatschappij écht ontwrichten"

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Musk: "Pas over 20 jaar zullen zelfrijdende auto's onze maatschappij écht ontwrichten"

Bron foto: Y Combinator

Terwijl wij allemaal nog proberen uit te zoeken hoe het nu precies zit met die zelfrijdende auto, mijmert Elon Musk al over de verdere toekomst. Op de World Government Summit in Dubai vertelde de visionair dat hij gelooft dat de zelfrijdende auto an sich nadert, maar dat het tijd zal kosten om manueel autorijden te disrupten. Maar wanneer die tijd aanbreekt, moet de wereldeconomie voorbereid zijn op een maatschappij waar er niet langer menselijke chauffeurs nodig zijn.

We wennen eraan

“Ik gok dat binnen dit en tien jaar dat bij nieuwe wagens een zelfrijdend systeem de norm zal zijn,” vertelde Musk. “In een auto stappen zal hetzelfde zijn als de lift nemen. Je vertelt waar je heen wil en het brengt je daar naar toe op een enorm veilig manier. En iedereen zal het doodnormaal vinden.”

Maar ook al ligt zelfrijdende tech binnen handbereik, toch gelooft Musk dat het nog veel langer zal duren voor de paradigmaverschuiving volgt. “Het moment dat zelfrijdende systemen op punt staan, zal niet het moment zijn waarop de maatschappij verandert. Het gaat tijd kosten om genoeg zelfrijdende voertuigen te hebben, zodat de disruptie kan plaatsvinden.” Volgens Musk zou volledige disruptie op dat vlak nog gemakkelijk twintig jaar op zich kunnen laten wachten.

Nadenken over toekomst 

Eens die verschuiving plaatsvindt, zal dat volgens Musk zware gevolgen voor de wereldeconomie hebben. Vooral bedrijven die afhangen van inkomsten uit chauffeurs en vervoer zullen de volle laag krijgen. Die bedrijven en werknemers moeten een nieuwe plek krijgen in de zelfrijdende toekomst, want ze maken tenslotte een groot deel uit van de wereldeconomie. Het is dus in ieders belang dat er al nagedacht wordt over waar hun nieuwe waarde kan liggen. 

Verder gaat Musk nog dieper in op enkele van z’n andere ‘passies’: AI paranoia, cyborgs, zijn geheime tunnel-project, en op Mars wonen. Bekijk het hele gesprek hier: