Nadim Kobeissi op Phare Conference: "De strijd om (online) privacy"

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Nadim Kobeissi op Phare Conference: "De strijd om (online) privacy"

Wat wij online zeggen, wordt ergens op een server opgeslagen en kan in principe worden uitgepluisd door een overheidsinstantie. Dankzij deze opmerkzaamheid worden porno- en terrorismenetwerken opgerold, maar anderzijds ligt onze vrijheid van meningsuiting en privacy serieus aan banden. Tijd voor een debat?

Wie is Nadim Kobeissi?

Maak kennis met de Robin Hood van de encryptie. Opgeroepen voor verhoor door een aantal cyber-inlichtingendiensten, evenals de FBI, is Nadim Kobeissi zeker de meest beruchte gast op Phare Conference dit jaar. Hij is het meesterbrein achter Cryptocat, een open-source gecodeerde chat-client, en een uitgesproken tegenstander van internetcensuur en -bewaking.

Waarover gaat zijn lezing?

Nadim Kobeissi's lezing is getiteld: "Encryption voor de massa" (niet alleen de FBI) 

Wat gebeurt er als journalisten en mensenrechtenactivisten over dezelfde geavanceerde encryptie tools beschikken als militaire- en inlichtingendiensten?

Nadim gelooft dat deze tools de basis vormen van een nieuwe privacy wetgeving en de sociale cohesie in onze maatschappij grondig kunnen veranderen.

Daarom heeft hij Cryptocat ontwikkelt, een experimenteel project dat versleutelde instant messaging zo gebruiksvriendelijk wilt maken als Facebook Chat of Google Talk. Beschikbaar in uw browser, met een vriendelijke interface. On our most wanted talk list, mrow!

Waar ligt de kiem van jouw strijdlustigheid, om in te gaan tegen het regime en de huidige privacywetten?

Ik wil niet bewust ingaan tegen bepaalde regimes. Ik handel met als drijfveren: internet en informatievrijheid. Ik heb als kind in Beiroet veel bijgeleerd over open internet; ik leerde Engels lezen, codes te schrijven en zelfs wereldgeschiedenis. Ik ben ervan overtuigd dat Internet de beste uitvinding van de mensheid is. Elke beperking ervan is onaanvaardbaar! Voor mij zijn internetvrijheid en internetprivacy exact hetzelfde. 

Hoe ga je om met negatieve commentaren op jouw ideeën? Begrijp je de kritiek?

Constructieve kritiek is een van de belangrijkste dingen die ideeën naar voren brengt. Een groot deel van de mensen die ik heb benaderd om met mij aan Cryptocat te werken, zijn diegenen die me streng bekritiseerden. Ik moet wel toegeven dat de kritiek van velen beladen is met boosheid. Emotioneel geladen kritiek is niet constructief. De truc is om goede, bruikbare kritiek te onderscheiden van slechte, kwetsende kritiek en je vooral op die eerste te focussen! 

Ben je niet bang dat jouw eigen idee zich tegen jezelf keert, door het plaatsvinden van een bepaalde gebeurtenis, bijvoorbeeld?

Er werd mij al eerder gevraagd of het mij bezighoudt dat Cryptocat gebruikt wordt door terroristen. Elke nieuwe technologie is nuttig voor zowel goede als slechte mensen. Auto's kunnen gebruikt worden om uw kinderen naar school te brengen, maar ook tot autobom worden omgebouwd.

Op dezelfde manier kan het internet gebruikt worden om communiceren over je privé-leven als om slechte dingen te doen. Ik denk niet dat we technologie moeten beperken omdat er mensen zijn met slechte intenties. Technologie creëert geen slechte mensen. Maatschappelijke problemen, misbruik en onrecht creëren slechte intenties.

Je bent nog jong, en volgens sommigen nog onervaren. Word je altijd au serieux genomen door officiële instanties en organisaties?

Ik werd niet serieus genomen door de universiteit totdat ik toegang kreeg tot en beheerder werd van hun intern netwerk. Ik denk dat ik steeds meer leef in een wereld waar vaardigheden en kennis meer belangrijker zijn dan leeftijd en sociale status. 

Krijg je soms de opmerking dat het naïef is om te denken dat 1 eenvoudige tool de hele privacywetgeving kan wijzigen?

Jawel, en ik ben het eens met die opmerking. Een tool en een initiatief zijn nuttig, maar ze zijn sowieso nuttiger als ze deel uitmaken van een groter geheel van initiatieven van verschillende individuen, gericht op één doel!

Over Phare Conference 

- 26 februari 2013
- Handelsbeurs Gent
- 8.30u tot 18.30u
- Bekijk alle sprekers, het programma en details rond inschrijvingen op www.phareconference.be

Met dank aan alle sprekers, sponsors en mediapartners