Netflix-alternatief Popcorn Time is terug

Thomas Van den Elzen
Door Thomas Van den Elzen Innoveren
Netflix-alternatief Popcorn Time is terug

Bron foto: Shutterstock

Popcorn Time, het waanzinnig populaire Netflix-alternatief, is na intense druk van Hollywood van het internet verdwenen. Intussen hebben enkele whizzkids Popcorn Time terug online gezet. Het begin van een kat & muis spel. Hier alles wat je van Popcorn Time moet weten:

Wat is Popcorn Time?

Popcorn Time is een applicatie voor Mac OS X & Windows waarmee je erg gemakkelijk gratis toegang krijgt tot de laatste blockbuster films. De applicatie is echter illegaal en werkt aan de hand van film-torrents die ze via de applicatie streamt naar de kijker. Dat geeft de app ook al aan als je voor het eerste de applicatie opstart:


Het aanbod van de blockbusters is erg groot én biedt ondertitels aan in verschillende talen waaronder het Nederlands. Aangezien Popcorn Time een open-source project is, werkten meer dan 20 ontwikkelaars via Github samen om de app te verbeteren. Zo konden de ontwikkelaars de app in no-time vertalen in 6 talen.

Illegaal?

De vraag is natuurlijk of je de applicatie zomaar kan gebruiken? We vroegen ict-recht specialist Matthias Dobbelaere van DeJuristen voor meer uitleg:

"Het is zo dat downloaden in Europa nog steeds onder de exceptie van de privé-kopie valt. Dat impliceert dat je vrij mag downloaden, voor eigen (privé) gebruik. Dat privé-gebruik gaat best wel ver: zo kan je het audiovisueel materiaal gebruiken in familiekring, maar ook in je vriendenkring. Publieke vertoningen met gedownload audiovisueel materiaal zijn uiteraard niet toegelaten," verklaart Dobbelaere.

„Het online plaatsen of uploaden van illegaal audiovisueel materiaal is wel wat anders. Doe je dat, dan maak je weldegelijk inbreuk op de auteurswet en de Wet op de Naburige rechten. Zo houden Torrens en P2P-programma's wel wat gevaren in, als je het upload-kanaal niet uitzet. Doe je dat niet, dan gebruiken die programma's vaak je gedownload materiaal (en uploadserverruimte) om die opnieuw aan te bieden aan andere gebruikers. Warez-forums zijn dan veiliger, voor zover je zelf geen links online zet, uiteraard.”

„Wat Popcorn betreft, zijn de makers uiteraard illegaal bezig. De gebruikers daarentegen, lopen weinig kans tot vervolging,” besluit Dobbelaere.

Let wel: de interpretatie van de exceptie van de privé-kopie staat onder sterke druk.

Hoe werkt het?

De films worden gedownload via het torrent-protocol, waarbij de gebruiker de film zowel downloadt als uploadt terwijl de video wordt afgespeeld. Hoe meer een film wordt gedownload, hoe groter het aantal aanbieders van de film. Als je naar een film kijkt, zal de applicatie ondertussen ook stukjes film doorsturen naar andere gebruikers zodat ook zij de film vlot kunnen bekijken.

Popcorn Time is erin geslaagd om een interface op te bouwen, die niet aanvoelt alsof je met iets illegaals bezig bent. Het lijkt zelfs sterk op de interface van Netflix. 

Volgens de Argentijnse bedenker is dat net de bedoeling van Popcorn Time. „Ik hou van vereenvoudiging, ik wil iedereen die op zoek is naar een film de mogelijkheid bieden om dat erg eenvoudig te doen. Ik heb immers veel vrienden die niet begrijpen hoe torrents werken, daarom wil ik het voor hen gemakkelijker maken,” vertelde hij aan TorrentFreak.

Is Popcorn Time dood?

Onder immense druk van Hollywood gooide het team van Popcorn Time de handdoek in de ring.

“Popcorn Time is shutting down today. Not because we ran out of energy, commitment, focus or allies. But because we need to move on with our lives,” verklaarde het team op haar site.

Intussen hebben andere ontwikkelaars het project terug van onder het stof gehaald en werd een nieuwe versie van Popcorn Time op het internet gegooid. Het begin van een kat & muis spel?