Netflix CEO Reed Hastings is boos

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Netflix CEO Reed Hastings is boos

Netflix CEO Reed Hastings is het beu dat zijn bedrijf telkens langs de kassa moet passeren om vrije toegang te krijgen tot de huiskamer van haar klanten. Zo heeft Netflix naar verluidt net een vierde Amerikaanse internetprovider moeten betalen om consumenten Netflix-toegang te geven. „Dit is discriminatie,” schrijft Reed Hastings in een opiniestuk op Wired.

Netflix moet betalen

In de Verenigde Staten dient Netflix te betalen aan internetproviders om vlot bekeken te kunnen worden. Indien Netflix dit niet doen, kunnen Amerikanen Netflix slecht of niet ontvangen. Netflix CEO Reed Hastings wordt hier niet blij van:

„Dit jaar hebben we, tegen onze zin, verschillende providers moeten betalen om onze klanten vlotte toegang te verzekeren tot Netflix. Indien we dat niet deden kregen Netflix-klanten met een Comcast, AT&T of Verizon internetconnectie plots een beperkte toegang tot Netflix.”

Internet mag geen limieten kennen

„Volgens de providers verbruikt Netflix teveel en moeten we daarom betalen. Maar de technologie is niet zo gelimiteerd als internetproviders het voorstellen. Zo kan je nu al met één internetkabel van slechts een mensenhaar dik 101.7 terrabits aan data per seconde doorsturen. Genoeg om iedere Netflix-klant tegelijkertijd HD content te laten kijken. Daarenboven zijn de kosten voor providers naar beneden gegaan,” schrijft Hastings.

„Aangezien er slechts een handvol internetproviders zijn in de VS kunnen ze hier doen wat ze willen. De regelgeving die nu actief is legaliseert discriminatie op het internet,” concludeert Hastings.

In Europa wordt netneutraliteit beter nageleefd en zijn dergelijke praktijken (nog) niet aan de orde. Het principe in Europe is dat alle soorten internetverkeer gelijk worden behandeld. Ergens logisch zou je denken. Al komt dit principe steeds vaker onder druk te staan.

Wat vind jij over het standpunt van Netflix?