Netflix gaat VPN diensten vanaf nu verbieden

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Netflix gaat VPN diensten vanaf nu verbieden

Netflix heeft aangekondigd dat het zogenaamde proxies of unblockers zal gaan blokkeren. Via deze diensten proberen gebruikers toegang te krijgen tot films en series die enkel in een ander land beschikbaar zijn. Slecht nieuws dus voor wie graag Netflix content in andere landen kijkt. 

Probleem: content aanbod VS drie keer groter dan België

De kern van het probleem is dat Netflix, sinds kort actief is in 190 landen, grote verschillen kent in het aanbod tussen verschillenden landen. Het aanbod in de VS of Canada is bijvoorbeeld vele malen groter beschikbaar dan in België. 

Daarom zijn er heel wat mensen die content willen kijken in het buitenland. Dat doen ze door een VPN of proxy te gebruiken. Hierdoor kunnen ze laten uitschijnen dat ze vanuit de VS naar Netflix kijken, waardoor het aanbod een pak groter wordt. Daar wil Netflix nu iets aan doen. 

Binnenkort: "enkel toegang tot content van het land waar je je écht bevindt"

Aangezien Netflix per land overeenkomsten heeft gesloten met content providers, wil de videostreamer voorkomen dat mensen content bekijken waar ze eigenlijk geen recht toe hebben. Bovendien kreeg Netflix regelmatig kritiek vanuit de filmindustrie dat het niet genoeg doet om het omzeilen van regio-blokkades tegen te gaan. Nu de videostreamer actief is in zo goed als élk land ter wereld, lijkt de tijd voor Netflix gekomen om daar iets aan te gaan doen. 

"Mensen die proxies of unblockers gebruiken zullen alleen nog toegang krijgen tot de versie van het land waar ze zich op dat moment bevinden", zegt Netflix-manager David Fullagar.

Tegen deze diensten gaat Netflix in de komende weken maatregelen nemen die het omzeilen van regio-blokkades zullen tegengaan. Vermoedelijk zal Netflix specifieke VPN en proxy diensten gaan blokkeren. 

Netflix werkt aan wereldwijd aanbod content

Ondanks de blokkeringen begrijpt Netflix waarom mensen graag overschakelen naar het aanbod van andere landen. "Het uiteindelijke doel is om dezelfde content aan te bieden in ieder land waar we actief zijn," zegt Fullagar. Netflix lanceert immers steeds meer eigen series, die wereldwijd op hetzelfde moment worden gelanceerd. Het is de bedoeling dat deze series en films elk jaar flink toenemen. 

Wat Netflix precies zal doen om VPN-diensten te blokkeren, is nog onduidelijk. "Het gaat om standaard mechanismen die door anderen ook worden gebruikt om toegang to beschermde content vanuit andere landen tegen te gaan", klinkt het bij Netflix.