Netflix groeide nooit harder maar Wall Street is niet onder de indruk

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Netflix groeide nooit harder maar Wall Street is niet onder de indruk

Netflix heeft in het eerste kwartaal van 2016 zo'n 6,7 miljoen nieuwe abonnees weten te overtuigen. Een nieuw record voor eender welke streamingsdienst in één kwartaal. De kwartaal omzet steeg ook van 1,4 naar 1,8 miljard dollar ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Een nieuw record, maar toch lijkt Wall Street niet tevreden met de groeiprognoses van de videostreamer. De aandelen gingen immers met 10 procent onderuit. 

Fikse groei aantal gebruikers; Wall Street niet onder de indruk

Het bedrijfsresultaat daalde van 97 naar 49 miljoen dollar in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar. Netflix schrijft die daling toe aan de fikse investeringen die het moest maken om haar dienst in één klap uit te rollen in 130 nieuwe landen.

Daarnaast vertelde Netflix ook dat de gebruikersgroei in het komende kwartaal minder snel zal stijgen als voorheen. Zo verwacht Netflix dat het in het komende kwartaal slechts 2 miljoen internationale gebruikers zal kunnen toevoegen, dat is minder dan het verwachte doel van 3,5 miljoen nieuwe abonnees voor het volgende kwartaal. 

Het voorbije kwartaal vonden nog 6,7 miljoen nieuwe leden hun weg naar de dienst. De daling van het bedrijfsresultaat en de (tijdelijke) groeivertraging voor het komende kwartaal werd slecht onthaald door de beurzen. Het aandeel ging met 10 procent onderuit. 

Vijf procent budget zal naar filmproductie gaan

Toch kan je het succes van Netflix niet onder stoelen of banken steken. De videostreamer begon ooit als een postorderbedrijf voor dvd’s, verdubbelde het afgelopen jaar zijn beurswaarde en lanceerde Netflix in 2015 in één klap over bijna de hele wereld.

Intussen blijft het ook inzetten op de creatie van nieuwe series en films. Zo lanceert Netflix nu elke week een nieuwe 'Netflix Original' film of exclusieve serie op haar dienst. Wat films betreft, gaat de videostreamer 5 procent van haar budget uitgeven aan de productie van nieuwe speelfilms die exclusief op Netflix zullen komen te staan. 

Netflix heeft nu 81,5 miljoen abonnees

In totaal telt Netflix nu 81,5 miljoen abonnees, waarvan 42,5 procent buiten de Verenigde Staten. Het aantal groeide, net als voorheen, het hardst buiten de VS. In eigen land komen 2,2 miljoen abonnees bij, evenveel als een jaar eerder.

De grote groei in dit kwartaal wijdt Netflix zelf aan de lancering van nieuwe series als Making a Murderer, Fuller House en het vierde seizoen van House of Cards. In de nabije toekomst wordt het vooral uitkijken naar de Netflix-serie The Crown, een giga-productie, dat hopelijk voor Netflix, het succes van concurrent Game of Thrones poogt te evenaren. “We kunnen niet wachten om de grens van de 100 miljoen abonnees te doorbreken in de loop van volgend jaar", vertelde Ceo Reed Hastings tijdens de earnings call. 

Hieronder kan je de volledige earnings call bekijken: