Netneutraliteit uitgelegd in 60 seconden

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Netneutraliteit uitgelegd in 60 seconden

Vandaag vinden we het normaal dat elke internetgebruiker gelijk is en gelijke toegang heeft tot het web. Zo verwacht je dat Facebook & Netflix naar behoren werken, zonder je hoeft bij te betalen om de dienst vlot te ontvangen. Bepaalde internetproviders willen deze praktijk stoppen en diensten die veel data verbruiken extra belasten. Met als risico dat die kost dreigt doorgerekend te worden aan de consument.

Wat is netneutraliteit?

Indien internetproviders hun gelijk zouden halen, zou het internet zoals we dat kennen fundamenteel veranderen. Daarom is het belangrijk om het concept van netneutraliteit goed te begrijpen. Onderstaande video legt het principe goed uit:

In de video zie je een snelweg waar auto’s (die symbool staan voor internetdiensten) zich vrij kunnen bewegen. Als het van internetproviders afhangt zou het een aantal van die snelle, veelverbruikende auto’s extra belast moeten worden. Daarom willen internetproviders tolhuisjes plaatsen die bepaalde auto’s tegenhouden of vertragen, indien deze niet extra willen betalen. 

Als deze auto’s (die symbool staan voor Facebook & Netflix) mooi hun belasting betalen, mogen ze er wel door. Indien ze dat niet doen, worden hun een snelheidslimiet opgekleefd en bereikt hun data de thuisgebruiker op een vertraagde & gelimiteerde manier.

Gevolgen voor de consument

In Amerika heeft veelverbruiker Netflix internetprovider Comcast al geld toegestopt, om ervoor te zorgen dat Netflix-gebruikers vlot naar series en films kunnen kijken. Op zijn beurt heeft Netflix nu ook haar prijzen verhoogd voor nieuwe abonnees.

In Europa werd onlangs beslist dat Netneutraliteit gewaarborgd blijft. Maar internetproviders blijven dit besluit onder vuur nemen & vragen voor uitzonderingen voor bepaalde diensten. De strijd is dus nog niet gestreden.

Hoe denk jij over netneutraliteit? Snap je het standpunt van de internetproviders? Of heb je er net geen begrip voor?