Nieuwe privacyrel in de maak: moeten opnames van Amazon Echo vrijgegeven worden?

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Nieuwe privacyrel in de maak: moeten opnames van Amazon Echo vrijgegeven worden?

De AI-assistent wint langzaam aan populariteit. Na de Echo van Amazon, volgde de Google Home. Maar die eerste dreigt nu in eenzelfde strijd verwikkeld te raken als Apple. Amazon ontving namelijk het bevel om geluidsopnames van de Echo van James Andrew Bates te geven aan de politie. Die is namelijk de hoofdverdachte in een moordzaak. Een interessante zaak als het gaat over IoT en privacy.

Verschillende smart devices

Bates had verschillende smart home devices, zoals een watermeter. Die gaf al aan dat er excessief veel water gebruikt werd op de nacht dat het slachtoffer gewurgd en verdronken werd teruggevonden in het bubbelbad van Bates. En dat doet vragen rijzen. Niet enkel over de moordzaak, maar ook over privacy in eigen huis. Mogen de gegevens van slimme apparaten gebruikt worden bij onderzoek? Hoewel de Echo enkel maar zou luisteren als je hem activeert, zou het niet ondenkbaar zijn dat het apparaat - al dan niet per ongeluk - nog opnames heeft gemaakt.

De advocaat van Bates, Kimberly Weber, beargumenteert alvast van niet. “Je verwacht een zekere mate van privacy in je eigen huis. Ik heb er een probleem mee dat dit soort technologie, dat bedoeld is om ons leven te vergemakkelijken, plots tegen ons gebruikt zou kunnen worden. En hoe betrouwbaar is die informatie zelfs? Nauwkeurigheid staat voor sommige IoT-apparaten nog altijd niet op punt. Al moet ik toegeven dat een opname minder ter discussie staat.”

Amazon geeft opnames voorlopig niet vrij

Amazon weigert voorlopig om data van de Echo vrij te geven. Ze overhandigden de politie wel al gegevens over het account van Bates en z’n aankopen. Bovendien benadrukte de woordvoerder van Amazon nogmaals dat de Echo enkel opneemt als je het toestel zelf activeert door Alexa te zeggen. “Alle gebruikers kunnen bovendien alle opnames verwijderen. De microfoon van de Echo kan ook worden uitgeschakeld op eender welk moment.”

Het voorval doet alleszins nadenken over het gebruik van data van IoT-apparaten. Kunnen die worden ingezet in zaken zoals deze? Waar ligt de grens van de privacy? Het is een van de eerste voorvallen die aangeeft dat smart devices in de toekomst misschien wel tegen ons gebruikt kunnen worden.