Nieuwe stap in de HR-wereld: video recruitment

Michel Geurts
Door Michel Geurts Persoonlijk groeien
Nieuwe stap in de HR-wereld: video recruitment

Wie toptalent wil aantrekken, moet als bedrijf een flexibel en efficiënt sollicitatieproces kunnen bieden. De beleving van de kandidaat is daarin belangrijker dan ooit. De nieuwste generatie op de arbeidsmarkt, de zogenoemde millennials, wil op een eenvoudige manier kunnen solliciteren bij een werkgever die gebruikmaakt van moderne technologie. Videorecruitment kan dan ook een belangrijke trigger zijn voor kandidaten om bij uw bedrijf te solliciteren.

Millennials

Millennials zijn in vergelijking met andere generaties veel meer gewend video te gebruiken. Dat doen ze op alle gebieden, van films en tv-programma’s tot persoonlijke video’s en online content. Voor deze ‘mobiele generatie’ is het niet meer dan normaal om altijd en overal video’s te kunnen maken, delen en bekijken.

Technologie is voor hen vanzelfsprekend. Een bedrijf dat inventief gebruikmaakt van technologie, social media en oplossingen voor mobiel is dan ook veel aantrekkelijker dan – in hun ogen – een ouderwetse organisatie. De mogelijkheid van een videosollicitatie is dan ook een absolute pre in hun zoektocht naar een geschikte werkgever.

Eerste indruk

Niet alleen maakt videorecruitement je aantrekkelijker als werkgever, ook het sollicitatieproces zelf is erbij gebaat. Met videorecruitment kunnen sollicitanten zich eenvoudig via video presenteren. Het is geen vervanging voor het face-to-face-gesprek, maar wordt vooral ingezet in de voorselectie van kandidaten waar het bijvoorbeeld de telefonische intake vervangt.

Het is uitermate geschikt om een eerste indruk van een kandidaat te krijgen zonder dat diegene stad en land hoeft te bereizen voor een persoonlijk gesprek. En voor een video-gesprek is gemakkelijker een gaatje in de agenda te vinden dan voor een afspraak op locatie. Bijkomend voordeel is dat een kandidaat waarschijnlijk beter op zijn gemak is als hij in de eigen omgeving zit, waardoor de andere partij een betere impressie krijgt van zijn persoonlijkheid.

Het videorecruitmentplatform Cammio maakt de implementatie ervan eenvoudig. Het vereist geen dure hardware of ingewikkelde installaties. Een moderne browser en een internetverbinding is voldoende, zowel voor de werkgever als de werkzoekende. Sinds kort integreert het zelfs naadloos met het HR-platform van Lumesse.

Sollicitatiegesprek herbekijken

Met Cammio kunnen gesprekken live gevoerd worden, net zoals met Lync, Skype en Hangouts, maar dan volledig in de browser en met een beveiligde opname in de huisstijl van de werkgever. Daarnaast is het ook mogelijk de sollicitant per video een aantal vooraf bepaalde vragen te laten beantwoorden, eventueel in combinatie met een e-assessment. Op een later moment kan de HR-afdeling dan de antwoorden bekijken.

De video’s kunnen opgenomen worden en toegevoegd aan het CV, zodat een werkgever het gesprek op een later moment nog eens kan zien. Ook collega’s die niet aanwezig waren bij het gesprek kunnen zo een eerste indruk krijgen van de kandidaat.

Videorecruitment geeft je organisatie een moderne uitstraling, spreekt talentvolle millenials aan en versoepelt bovendien de sollicitatieprocedure. Waarom zou je nog wachten?