Nieuwste versie iOS 7 hint naar vingerafdruksensor op nieuwe iPhone

Thomas Van den Elzen
Door Thomas Van den Elzen E-commerce
Nieuwste versie iOS 7 hint naar vingerafdruksensor op nieuwe iPhone

De nieuwste beta versie van iOS 7 zag eerder deze week het levenslicht. In de code werd ondersteuning voor biometrische sensoren ontdekt. Dat is volgens sommigen hét bewijs dat de volgende iPhone over vingerafdrukherkenning zal beschikken. 

Verborgen in de code

Uit stukjes code uit de voiceover-functie van iOS heeft een lezer van 9to5mac een aanwijzing gevonden voor de aanwezigheid van een biometrische sensor in de nieuwe iPhone. Hij ontdekte een mapje ‘BiometricKitUI’ met daarin een verwijzing naar een biometrische sensor die verwerkt zit in de homeknop van de iPhone.

Al eerdere aanwijzingen 

In oktober 2012 haalde Apple een patent in huis voor een 'vingerafdruk-gebaseerde unlock'. Het patent toont hoe Apple in haar ‘slide to unlock’-bar ondersteuning heeft ingebouwd voor een biometrische herkenning.

Nadat je via de slider de iPhone zou hebben unlocked zou iOS vragen om jouw vinger op de sensor te plaatsen om toegang te kunnen krijgen tot de telefoon.

Hierdoor kan jij enkel de telefoon gaan 'unlocken' en zou een pincode-unlock onnodig zijn. Ook systemen zoals een gesture-based unlock, waarvan Android gebruikt maakt, zouden hierdoor als minder veilig aanzien kunnen worden.

Maar er is meer. Zo heeft Apple vorig jaar AuthenTec overgenomen, een bedrijf dat gespecialiseerd was in biometrische sensoren. De overname ging gepaard met een som van $350 miljoen. Sinds de overname was het dus zeer waarschijnlijk dat Apple deze technologie in haar toestellen zou gaan inbouwen. Met de ontdekking van dit stukje code blijkt dat dit hoogstwaarschijnlijk snel zou gaan gebeuren. Zo wordt verwacht dat Apple in september nieuwe iPhone(s) zou gaan voorstellen. 

Wat kan je ermee?

Buiten een toegenomen privacy zou de biometrische sensor wel voor meer leuke features kunnen zorgen. Wij bedachten alvast enkele toepassingen:

  • Geen paswoorden hoeven in te vullen
  • Mobiel bankieren wordt stukken veiliger
  • Mobiel betalen zou ook hierdoor een stuk makkelijker & veiliger kunnen worden

Kan je zelf nog toepassingen bedenken?