Heeft Noorwegen een oplossing gevonden voor muziekpiraterij?

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Heeft Noorwegen een oplossing gevonden voor muziekpiraterij?

Bron foto: Shutterstock

Een onderzoek bij Noorse jongeren heeft aangetoond dat het illegaal downloaden van muziek zo goed als verdwenen is in het Scandinavische land. In amper vijf jaar tijd daalde het aantal Noorse internetpiraten van 80 procent naar 4 procent. En dat zonder ook maar één website te blokkeren of iemand te arresteren. Hier hoe ze dat aanpakten:

Geen enkele website werd geblokkeerd

Noorwegen voerde in 2013 een strenge wetgeving in om file-sharers hard aan te pakken. Dankzij de hernieuwde wetten konden de Noorse politiediensten websites blokkeren op ISP-niveau en file-sharers sneller traceren. Toch bleef het veelal bij dreigementen van de Noorse overheid & werd uiteindelijk geen enkele illegale downloadsite geblokkeerd. Dat was ook niet nodig. Het illegaal downloaden daalde immers fors. Kijk maar naar onderstaande cijfers:

Uit het onderzoek van IFPI blijkt dat in 2014 slechts 4 procent van de Noorse jongeren een illegale downloadsite gebruikte om muziek te downloaden. In 2008 was dat nog 80 procent.

Opkomst van Muziek Streamers

Een tweede verklaring voor de daling is volgens de onderzoekers van IFPI ook te vinden bij het immense succes van muziekstreamers in Scandinavische landen. Uit het onderzoek blijkt dat de Noorse muziekconsumptie voor 65 procent uit online streamingsdiensten bestaat. In vele andere Europese landen - waaronder België - is het streamen digitale muziek (nog) niet mainstream. 

Gebruiksvriendelijker 

Daarnaast lijkt ook de gebruiksvriendelijkheid van muziekstreamers een rol te spelen. Zo zijn vele van deze streamers tegenwoordig gebruiksvriendelijker dan illegale downloadsites. Via muziekstreamers is het makkelijker om oude én nieuwe muziek te vinden en te beluisteren in enkele klikken, zolang je maar betaalt. Een illegale downloadsite is vaak complexer. 

“Mede door een strengere wetgeving en het succes van muziek streamers in ons land hebben we in vier jaar tijd internetpiraterij een flinke slag kunnen toebrengen in Noorwegen,” verklaart Marte Thorsby van IFPI.

Ondertussen is internetpiraterij stillaan een non-issue geworden in Noorwegen. De combinatie van een strenge wetgeving en de aanwezigheid van voldoende legale alternatieven voor illegale downloadsites lijken een doorslag te spelen in het terugdringen van internetpiraterij. 

Het volledige rapport kan je hier lezen