Nuance Communications lanceert vandaag een nieuwe versie van het Swype-toetsenbord, dat maar liefst vier technologieën combineert om tekst in te voeren op een mobiel apparaat. Daarbij worden diverse technologieën van Nuance, zoals spraakherkenning van Dragon Dictation, XT9-technologie voor "predictive text input" en uiteraard Swype zelf naadloos met elkaar verweven. Bovendien is het toetsenbord meer dan ooit in staat om zich aan te passen aan elke individuele gebruiker. Elke keer je er tekst mee schrijft, swypet, intoetst of inspreekt, wordt het dus een beetje slimmer.

Swype

De versie van Swype die nu wordt aangekondigd is op vele punten verbeterd. Dit zijn de belangrijkste nieuwigheden:

  • Woorden voorspellen: Swype is verbazend sterk in het voorspellen van het volgende woord dat iemand wil invoeren. Daarvoor baseert het zich op de combinaties van specifieke woorden die de gebruiker eerder invoerde. Hoe vaker je Swype gebruikt, hoe beter het dus wordt.
  • Combinatie van spraak- en tekstwoordenboeken: Elke gebruiker van Swype krijgt een persoonlijk woordenboek, en elk nieuw woord dat je via het toetsenbord invoert, wordt eraan toegevoegd. Dit geldt zowel voor geschreven als ingesproken woorden, en zowel voor e-mails, sms-berichten als andere teksten. Deze toevoegingen worden meteen verwerkt in een zogenaamd "unified language model", zodat je die woorden nadien probleemloos kunt inspreken of schrijven, hoe ongebruikelijk ze ook mogen zijn.
  • Downloadbare taalmodules: Swype ondersteunt nu meer dan 55 talen – waaronder ook het Nederlands – die rechtstreeks vanop het toestel kunnen worden gedownload.
  • Vier-in-één: De nieuwe versie van Swype biedt vier inputmogelijkheden in één toetsenbord. Je kunt uiteraard nog altijd swypen, waarbij je je vinger op de eerste letter van een woord plaatst en dan naar elke volgende letter wrijft. Daarnaast kun je woorden intoetsen, waarbij de "predictive text input"-technologie de taak aanzienlijk versnelt. Een derde mogelijkheid is het inspreken van tekst nadat je op de geïntegreerde Dragon-knop hebt geklikt. En tenslotte kun je met je vingertoppen ook letters, woorden en symbolen schrijven. Bovendien kun je midden in een bericht van inputmethode wisselen, afhankelijk van wat je op dat moment het handigst vindt.

"Als mensen willen communiceren, verwachten zij dat hun mobiel toestel snel en intuïtief reageert," zegt Frank Verweij, Senior Marketing Manager EMEA voor Enterprise & Mobile bij Nuance. "Met deze ‘lerende' versie van Swype begint een nieuw tijdperk voor tekstinvoer, waarbij het toetsenbord zich voortdurend aanpast aan de specifieke manier van communiceren van elke gebruiker."

Video

-- --
Heb je zelf nieuws over je bedrijf? Mail naar redactie@bloovi.be en we nemen het op in ons Sectornieuws.

Je kan je nieuws ook tweeten met #bloovi