Online tweedehands designartikelen populairder dan ooit

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie e-Lifestyle
Online tweedehands designartikelen populairder dan ooit

Crisis versterkt vintage- en retrotrend binnen decoratie en mode

De vintage- en retrotrend, waarbij men op zoek gaat naar spullen van vroeger, is definitief overgewaaid naar ons land. Inmiddels is vintage een vaste waarde geworden op het gebied van huisinrichting, decoratie en mode. Dat blijkt uit cijfers en een analyse van zoekertjessite 2dehands.be.

Zo is alleen al de afgelopen maand 130.000 keer gezocht naar vintage of retro, dat is een groei van 104% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ook het aantal aangeboden vintage spullen stijgt hard: er staan momenteel meer dan 44.000 retro artikelen op2dehands.be, een stijging van 67%.

Hang naar traditie en persoonlijke touch

Reden voor de populariteit is ten eerste het verlangen naar uniekheid: elk artikel heeft een eigen geschiedenis waardoor het zorgt voor een persoonlijke touch. Uiteraard is vintage vaak goedkoper dan een nieuwe aankoop. En het past bij een duurzame manier van leven: vintage betekent een breuk met de wegwerpmaatschappij waarmee een bepaalde groep mensen zich steeds minder kan vereenzelvigen.

Dat vintage nu massaal is doorgebroken wordt ten slotte verklaard door de onzekere economische situatie. Die roept een hang naar traditie op en behoefte aan geborgenheid in een veranderde wereld. Daarvoor zorgen de bekende items van vroeger als geen ander.

Mooiste tweedehands vondsten

"Door voortdurend onderzoek te doen op onze site, zowel kwalitatief als kwantitatief, weten we wat er in de samenleving speelt", aldus Aldine Reinink  van 2dehands.be. "Zo blijkt uit onze cijfers dat vintage echt here to stay is, op het gebied van decoratie, huisinrichting en mode. Je ziet dat ook offline: er duiken steeds meer initiatieven op die iets met vintage te maken hebben, zoals speciale rommelmarkten of ruilbeurzen."

De interesse in vintage en retro was zo overweldigend, dat enkele medewerkers van 2dehands.be spontaan besloten zelf een blog te beginnen, Gevondenop2dehands.be. Hier zijn de mooiste vintage vondsten te volgen. Dit voorzag duidelijk in een behoefte, en er verschenen zelfs soortgelijke sites.

2dehands.be is de grootste veiling- en zoekertjessite van het land en staat met meer dan 5 miljoen bezoekers in de top 5 van grootste Belgische websites (CIM). Er staan voortdurend ca. 3 miljoen actuele zoekertjes op 2dehands.be. De site is in 1997 opgericht en kent nog steeds een sterke groei: over 2012 bedroeg de stijging van het aantal bezoekers ruim 25%.

Praktisch

De vintage-blog
website