Op deze website kan je elk Facebookprofiel tot in de kleinste details bekijken

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Persoonlijk groeien
Op deze website kan je elk Facebookprofiel tot in de kleinste details bekijken

Bron foto: Shutterstock

Ethisch hacker Inti De Ceukelaire slaat weer toe. Na zijn fratsen met Donald Trump, zette de hacker de website Facebookscanner online. Daarop kan je het volledige profiel van iemand bekijken, zelfs als je die niet als vriend hebt op Facebook.  

Het proces is kinderlijk eenvoudig. Je zoekt de persoon waarover je graag meer wil weten op op Facebook, kopieert de URL van zijn profiel en plakt die in de Facebookscanner. Daarna kan je aan je diepgravende onderzoek beginnen: je kan in een handomdraai opzoeken in welke foto's iemand getagd is, welke statussen die persoon leuk vindt en zelfs van welke groepen hij of zij allemaal lid is. Niks ontsnapt aan het alziende oog van de Facebookscanner. 

Facebookscanner voorbeeld

"Perfect legaal"

Maar hoe heeft De Ceukelaire dat nu weer voor elkaar gekregen? De hacker maakt eigenlijk gebruikt van een oude Facebookfunctie, Graph Search genaamd. Een tool die in 2013 voor iedereen werd gelanceerd, maar al snel weer offline werd gehaald vanwege privacyproblemen. Helemaal verdween die functie echter nooit. Graph Search kan je al jaren via een omweg gebruiken, zoals via de website Facebook Graph Search Engine van Henk van Ess. Dat zou volgens De Ceukelaire helemaal legaal zijn. "Mijn tool genereert voor elke situatie de juiste link en stuurt de gebruikers vervolgens door naar het juiste verborgen stukje Facebook. En dat is perfect legaal, Mark Zuckerberg kan niets tegen mij ondernemen," vertelde hij aan Het Laatste Nieuws. 

Helemaal nieuw is het idee dus niet, al moet het gezegd worden dat de versie van De Ceukelaire er wel erg gelikt uitziet. Zelf de website uittesten? Hier vind je de Facebookscanner

Naar aanleiding van dit artikel gaf Facebook Benelux nog de volgende reactie: “Zoals de meeste online diensten biedt Facebook een zoekfunctie aan, maar die is gemaakt met ieders privacy in het achterhoofd. De genoemde website verwijst alleen door naar Facebook’s bestaande pagina met zoekresultaten. Zoals met elke zoektocht op Facebook kan je alleen content (bijvoorbeeld foto's of berichten) zien waarvan mensen hebben gekozen om dit met jou te delen. We bieden een aantal tools aan die mensen zelf de controle geven over wat ze met wie delen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om een publiek te selecteren voor elke post en een tool die zichtbaarheid van eerdere berichten beperkt tot alleen je vrienden. Daarnaast bieden we actief informatie aan zoals de Privacy Check Up en de campagne “Denk na voordat je deelt”.