Peter Thiel: "Mijn steun voor Trump is eigenlijk mijn meest normale keuze ooit."

Lara Deraes
Door Lara Deraes Innoveren
Peter Thiel: "Mijn steun voor Trump is eigenlijk mijn meest normale keuze ooit."

Miljardair en investeerder Peter Thiel deed Silicon Valley op z’n grondvesten daveren toen hij ervoor uitkwam Donald Trump te steunen. Daarover gaf hij een speech voor de National Press Club afgelopen maandag. Daar gaf hij meer tekst en uitleg over zijn keuze.

Silicon Valley keurt Thiel’s steun voor Trump hevig af. Toch blijft Thiel z’n keuze verdedigen. Meer nog, hij snapt niet waarom zijn mede-techmagnaten zo reageren. “Deze verkiezing mag dan wel ongelooflijk gek lijken, ons land verkeert in een nog ergere staat. Alle lagen van de bevolking hebben moeilijkheden. Jongeren moeten zwaar lenen om te studeren, ouderen hebben geen geld voor medicatie. Gezinnen verdienen minder dan 17 jaar geleden, moeten een dagelijkse strijd leveren, maar ondertussen pompt de overheid hopen geld in oorlog. En waarom, wat levert het op? We offeren geld én levens op voor wat? Maar niet iedereen lijdt. In rijke delen van dit land, zoals Silicon Valley, gaat alles zelfs goed. Maar de meeste Amerikanen hebben dat geluk niet. Rijke mensen willen gewoon dat alles blijft zoals het is na 9 november.”

Peter Thiel

“Trump is nog de enige outsider die overblijft. En ik heb altijd al een voorkeur gehad voor de outsider. Ik had graag een presidential race tussen Trump en Sanders gezien, want zij waren beiden outsiders, al hadden ze een andere visie.”

"Hij gaat niet echt een muur rond Mexico bouwen." 

Op de vraag of Thiel dan achter alle uitspraken van Trump staat, antwoordde hij het volgende: “Ik ga zeker niet akkoord met alles wat Trump in het verleden gedaan heeft. Zijn uitspraken over vrouwen waren enorm aanstootgevend. Niemand vond die ok. Maar het is niet een gebrek aan oordeel dat ervoor zorgt dat Amerikanen op Trump stemmen. We stemmen op Trump omdat we oordelen dat het leiderschap van ons land gefaald heeft.

“Bovendien nemen veel te veel mensen de uitspraken van Trump te letterlijk. Natuurlijk gaat hij geen muur rond Mexico bouwen. Je moet tussen de lijnen van zijn uitspraken lezen. Hij wil een duidelijk immigrantenbeleid opstellen. En dat is nodig. We kunnen niet blind blijven en maar doen alsof alles goed gaat. Want dat gaat het niet. Trump weet dat we meer dan optimisme nodig hebben om dit land terug op de rails te krijgen.”

Peter Thiel

"Dit is mijn meest normale keuze ooit." 

Ook snapt Thiel niet waarom hij zo aangevallen wordt door Silicon Valley. “Ik wist dat Silicon Valley redelijk liberaal en democratisch is, maar dit had ik niet verwacht. Eigenlijk is dit mijn meest normale keuze ooit, want de helft van dit land staat achter Trump. Deze intolerantie heeft vreemde vormen aangenomen. The Advocate (populair LGBT-magazine), dat mij ooit ophemelde als ‘gay innovator’, verklaarde dat ik geen echte homo kan zijn, omdat ik achter Trump sta. Wat betekent ‘diversiteit’ dan nog? Als je je niet conformeert, dan tel je niet als ‘divers’, ongeacht je persoonlijke achtergrond.”

De interviewer vroeg ook nog of zijn openlijke steun voor Trump zijn business heeft beïnvloedt. “Ja, sommige vrienden en zakenrelaties zijn weggevallen. Maar zij die dichter bij mij staan, zijn niet weggegaan. Meer nog: sommigen mensen uit Silicon Valley zijn blij dat ik ervoor uitkwam. Ze hadden het gevoel dat dat ‘niet mocht’ en Trump steunen onaanvaardbaar was. Dat ze alleen stonden met hun gevoel. Maar kijk, dat zijn ze dus niet. En neen, ik heb geen terugval gehad in mijn business. Ik heb niks te maken met de ondernemingen waarin ik investeer. Het zou stom zijn van mensen om te oordelen op tweede- of derdegraads zakenrelaties.

Herbekijk de speech en het interview hier: