Photoshop blaast 25ste kaarsje uit

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren

Adobe Photoshop, dé referentie op het vlak van beeldbewerkingssoftware, wordt vandaag 25 jaar. De sofware inspireerde de voorbije 25 jaar al tal van kunstenaars en designers en werd zelfs een heus begrip in het dagelijks leven. Om het succes van de software te vieren lanceerde Adobe net een filmpje waar het hulde brengt aan enkele recente films die zonder Photoshop er nooit zo geweldig hadden uitgezien. 

In het filmpje is te zien welke rol Photoshop speelde in de creëren van enkele grote films, zoals Avatar, Gone Girl, How To Train Your Dragon 2 en Shrek. Het spotje is bovenaan dit artikel te zien. 

Volgens Adobe is het succes van het Photoshop vooral te wijten aan de constante ontwikkeling van nieuwe mogelijkheden en de verregaande kennis van beeldbewerking die Adobe intussen heeft kunnen vergaren. 

Hoe het ooit begon

De allereerste versie van Photoshop werd door Thomas Knoll ontwikkeld in 1987. Hij maakte toen een pixel imaging-programma genaamd Display. Het betrof een eenvoudig programma om grijsbalans-afbeeldingen weer te geven op een zwart/wit-monitor. In samenwerking met zijn broer, John Knoll, voegde Thomas features toe die het mogelijk maakten om digitale fotobestanden te bewerken. Het programma trok de aandacht van influencers binnen de sector en in 1989 besloot Adobe de software te licenseren en om te dopen tot Photoshop. De eerste versie werd in 1990 op de markt gebracht.

“Adobe dacht dat we per maand ongeveer 500 exemplaren van Photoshop zouden verkopen”, zegt Thomas Knoll, een Adobe Fellow en co-creator van Photoshop. “Ik had nooit durven dromen dat zoveel mensen wereldwijd dit product zouden gaan gebruiken en hoe. Het is inspirerend om de prachtige afbeeldingen te bekijken die onze gebruikers creëren, te zien welke mooie carrières door Photoshop van de grond zijn gekomen en de nieuwe manieren waarop gebruikers over de hele wereld Photoshop dagelijks inzetten te aanschouwen.”

Meer info: Adobe.com/photoshop