Productiviteit ver zoek? Deze 5 tijdopslorpers moet je vermijden

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Persoonlijk groeien
Productiviteit ver zoek? Deze 5 tijdopslorpers moet je vermijden

Bron foto: Shutterstock

Wees gerust: niemand geeft zich altijd voor de volle honderd procent. Soms ben je gewoon zo ontzettend onproductief. Krijg je niks af. Hoop je dat dat triljoenste kopje koffie je eindelijk weer aan de slag krijgt (spoiler: doet het niet). Vandaag is gewoon zo’n dag dat echt niks lukt. Laten we maar snel naar huis gaan dan. Of valt er nog wat te reddden? 

Gelukkig zijn er wel enkele quick fixes die je kan toepassen om je productiviteit weer de hoogte in te jagen - of waarmee je dan toch tenminste uit dit diepe dal van onproductiviteit kan klimmen. Dit zijn vijf verschrikkelijke tijdopslorpers die je onmiddellijk moet vermijden als je productiviteit ver, ver uit zicht is.

1. Je to-do-lijst zit ‘in je hoofd’

Je hoofd volproppen met honderd-en-een dingen die nog moeten gedaan worden, dat legt nogal wat druk op je brein. Je to-do’s neerschrijven: niets nieuws onder de zon, wél een enorme hulp voor je hoofd. Het verlicht de druk van dit én dat én ook nog dat te moeten onthouden. Bovendien zie je in een oogopslag dat je toch echt wel al wat werk verzet hebt. Motivatieboost, check! En geef toe, iets van je lijstje kunnen schrappen, het voelt zó goed.

2. Geen pauzes nemen

Als je geen pauze neemt, dan breekt je dat later op de dag zuur op. Neem de tijd om eens even van achter je bureau te komen, een wandelingetje te gaan maken, gewoon eens frisse lucht in te ademen. Dat maakt je hoofd leeg en zo kom je weer met nieuwe inzichten aan je computer. Hoe je het best pauze neemt? Inplannen. En je ook aan die planning houden. Zo neem je gericht pauze en vermijd je nutteloze tripjes naar de koffiemachine. Die je helemaal niet meer focus opleveren.

Vrouw wandelt

Bron foto: Shutterstock

3. Lastige taken uitstellen

Wéten dat je die ene zware taak nog moet afwerken, het doet iets met een mens. En niet op een goede manier. Al dat uitstelgedrag levert je niks op, want op het einde van de dag moet je toch die taak afhebben. Bevrijd jezelf van die last en doe het gewoon éérst. Tanden er inzetten en hop.

4. Ja knikken op alles

Proberen om iedereen te plezieren, geen goed idee. En ‘ja’ zeggen op alles, maakt je geen harde werker. Als je jouw eigen grenzen niet bewaakt, dan word je in no time de voetveeg van het hele kantoor. Er is niks mis met anderen af en toe uit de nood te helpen, maar zet jouw eigen werk al-tijd op de eerste plaats. De klusjes van andere opknappen, zorgt ervoor dat je eigen job eronder lijdt.

Vrouw denkt na

Bron foto: Shutterstock

5. Facebook, Instagram, Twitter openen

Social media, het lijkt haast onmisbaar in ons leven. Er valt wel altijd iets te beleven. Verleidelijk dus om ook op het werk snel te gluren wat er nu weer helemaal hip en happening is op Facebook en co. Toch doe je dat beter niet. Elke keer je Twitter checkt of door Instagram checkt, ben je gemakkelijk afgeleid en verlies je je hele werkflow. Hou social media dus voor tijdens de lunch of pauzes.

Heb jij nog tips om je focus te behouden?