Jongeren willen af van de klassieke sollicitatiebrief

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Persoonlijk groeien
Jongeren willen af van de klassieke sollicitatiebrief

Bron foto: Shutterstock

GraduAid, het platform dat recent afgestudeerden wegwijs maakt richting arbeidsmarkt, vroeg aan 350 recent afgestudeerden naar hun houding ten opzichte van de klassieke sollicitatiebrief. De resultaten waren opvallend: een grote meerderheid wil af van de traditionele sollicitatiebrief.

De start-up peilde bij 350 personen naar hun mening over de klassieke sollicitatiebrief. Het resultaat is opvallend: maar liefst 72% schrijft liever geen verplichte sollicitatiebrief meer. Bij 32% van de ondervraagden is het zelfs een reden om niet te solliciteren voor een passende job. Net afgestudeerden vinden het een overbodige oefening, waarbij men vaak enkele wenselijke algemeenheden formuleert. Verder kopieert meer dan één op twee eenzelfde sollicitatiebrief, met enkele kleine aanpassingen, voor verscheidene vacatures.

Niet altijd overbodig

In twee situaties vinden de recent afgestudeerden de sollicitatiebrief wel een meerwaarde. Bij een spontane sollicitatie en wanneer ze meer duiding willen geven, zoals bij een verloren jaar tijdens hun opleiding.

Ben Vanparys, co-founder van GraduAid: “Bedrijven vragen ons steeds vaker hoe net afgestudeerden staan tegenover een sollicitatiebrief. Meer en meer bedrijven gaan op zoek naar alternatieven. Sommigen opteren voor enkel het cv, terwijl anderen naast het cv enkele zeer gerichte vragen stellen. Die zijn minder tijdrovend voor de laatstejaarsstudent en bieden vaak duidelijkere antwoorden. Daarnaast lopen er ook enkele experimenten met videomotivatie.“

Het is afwachten wat de toekomst brengt, maar het is duidelijk dat de nieuwe generatie studenten wil afwijken van de traditionele aanpak.