Record voor Tesla: 70% meer auto's geleverd in derde kwartaal

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Record voor Tesla: 70% meer auto's geleverd in derde kwartaal

Na een teleurstellend tweede kwartaal, waarin slecht zo’n 14.000 elektrische auto’s werden afgeleverd door Tesla, lacht het geluk hen weer toe. Het derde kwartaal bracht hen namelijk een record: 24.500 auto’s afgeleverd, een stijging van 70 procent. Daarvan was het merendeel een Model S. Daarnaast kondigde het bedrijf zondag aan dat er zo’n 5.500 auto’s onderweg zijn naar de consument, wat betekent dat Tesla hoogstwaarschijnlijk hun target van 50.000 afgeleverde auto’s zal halen in deze tweede helft van 2016.

Daarnaast steeg ook de productie van de elektrische karretjes: Er werden meer dan 25.000 auto’s in elkaar gezet, een stijging van 37 procent tegenover het tweede kwartaal. Tesla verwacht dat ze dit kwartaal zelfs nog een beetje meer zullen produceren. Goed nieuws voor het bedrijf, en dat was dringend nodig. De autobouwer moet namelijk snel de productie opkrikken, willen ze de goedkopere Model 3 kunnen bouwen. Van die soort werden meer dan 370.000 wagens  besteld. Tesla wil ze beginnen leveren ‘ergens eind 2017’, maar daarvoor moet eerst wel genoeg geld op tafel liggen.

 

Voor Musk is het alleszins ‘serious business’. Hij drong er bij zijn werknemers op aan om de verkoop te laten stijgen, en tegelijk zo weinig mogelijk uit te geven. Tegelijk waarschuwde hij zijn werknemers dat hij kortingen op nieuwe auto’s uitdelen niet langer tolereert. Dat was in een aantal gevallen gebeurd, terwijl Tesla een ‘no-negotiation and no-discount policy’ heeft. Musk vertelde daarover dat dat niet de bedoeling kan zijn, en dat iedereen, familie, celeb of influencer, de volle pot moet betalen. 

Het is onduidelijk of dit kwartaal nu eindelijk eens positieve cijfers gaat tonen. Dat zou de eerste keer zijn voor Tesla sinds 2013. Musk is vastberaden om investeerders zo snel mogelijk rendement voor te leggen.