Robin Wauters (The Next Web) volgt Peter Vandermeersch (NRC) op als invloedrijkste Belgische journalist op Twitter. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van FINN, het onafhankelijke PR- en marketingcommunicatiebureau. Karl Vannieuwkerke, nummer één in 2011, is terug van weggeweest en neemt de tweede plaats in. De top vijf wordt vervolledigd met Peter Vandermeersch (NRC),  Alain Gerlache (RTBF) & Joel De Ceulaer (De Standaard).
 

Jaarlijks maakt het communicatiebureau FINN een ranking van de 100 invloedrijkste journalisten op Twitter. Vorig jaar bleek Peter Vandermeersch (NRC) de invloedrijkste journalist, gevolgd door Charline Van Hoenacker (RTBF) en Rik Cauwelaert (ex-Knack, nu De Tijd).

Journalistiek internationaliseert

Twee oude bekenden, Karl Vannieuwkerke (laureaat in 2011) en Peter Vandermeersch (laureaat in 2012), flankeren nieuwkomer Robin Wauters op het podium.

“Robin Wauters is een nieuw type journalist, die een wereldwijd publiek bereikt. Hij blogt voor The Next Web, een van de meest invloedrijke tech & business platformen ter wereld”, aldus Raf Weverbergh, managing partner bij FINN. “Journalistiek is aan het internationaliseren. Wauters is het perfecte voorbeeld van de verticalisering van de media: de gespecialiseerde pers (mode, auto’s, sport, tech,…) beperkt zich niet langer tot een bepaald land, maar treedt steeds vaker over de grenzen heen”.

“Het is een trend die zich ongetwijfeld ook in de algemene media zal gaan doorzetten”, vult Kristien Vermoesen, managing partner bij FINN aan. “Ik stel vast dat steeds meer Belgische mediaprofessionals internationale journalistieke bijscholingen gaan volgen of in het buitenland gaan werken. Ik denk aan mensen als Tim Verheyden (VRT), Ezra Eeman (VMMa), Stijn Debrouwere (The Guardian) of Peter Vanham (Financial Times). Het is een kwestie van tijd eer ze ook definitief hun carrière gaan uitbouwen bij globale media als The Guardian, The New York Times of The Economist”.

Meer dan 1.500 twitterende Belgische journalisten

De FINN rangschikking van de 100 invloedrijkste journalisten op Twitter is gebaseerd op een lijst van 1.500 twitterende Belgische journalisten. “Een mooi bewijs dat Twitter ingeburgerd is in de Belgische journalistiek,” zegt Vermoesen. “Als ik onze lijsten van de afgelopen jaren naast elkaar leg, stel ik vast dat early adopters van sociale media, zoals Bart Van Belle, Hans De Ridder, Karl Vannieuwkerke en Alain Gerlache het goed blijven doen. Ze plukken duidelijk de vruchten van het feit dat ze er als eerste bij waren, en hebben in de loop van de jaren een groot bereik opgebouwd”.

De rangschikking gebeurde op basis van de Kred-score. Die score houdt voornamelijk rekening met hoe uitgebreid je netwerk is (aantal followers), de invloed van je netwerk, je Twitter-activiteit en het aantal commentaren en retweets die je berichten krijgen.

Top 10 Belgische journalisten op Twitter, 2013

1. Robin Wauters, @robinwauters, The Next Web
2. Karl Vannieuwkerke, @Vannieuwkerke, VRT
3. Peter Vandermeersch, @pvdmeersch, NRC Handelsblad
4. Alain Gerlache, @AlainGerlache, RTBF
5. Joel De Ceulaer, @jdceulaer, De Standaard
6. Chris Van den Abeele, @abeelec, VRT
7. Tom Lievens, @vandepotgerukt, Apache.be, Radio 1, P-magazine
8. Ivan De Vadder, @vadderiVRT, VRT
9. Rik Van Cauwelaert, @cauwelaert, De Tijd
10. Katrin Swartenbroux, @FakePlasticRuby, Knack Weekend

Top 5 snelst groeiende Twitter-accounts van Belgische journalisten

                                                  Groei  2013    2012
1.    goedelewachters             246%   6604    1910
2.    ninaverhaeghe                 186%   4323    1514
3.    riadh_b                             133%   4483    1925
4.    beadelvaux                      112%   7006    3302
5.    mvdroogenbroeck           100%   8137    4067

De volledige lijst en conclusies van het onderzoek kan je hier vinden.