Samsung Gear Fit: Mix tussen Smartwatch en Fitnesstracker

JW van Tilburg
Door JW van Tilburg e-Lifestyle
Samsung Gear Fit: Mix tussen Smartwatch en Fitnesstracker

In februari werd de Samsung Gear Fit aangekondigd, dit leide vrijwel direct tot veel positieve reacties. Het gaat bij de Samsung Gear Fit om een combinatie van een Smartwatch en een fitnesstracker. Onder meer Nike+, Strava, Runkeeper zijn andere fitnesstrackers en systemen die al een tijdlang erg succesvol zijn maar over een dergelijk systeem geïntegreerd met een smartwatch was eerder moeilijk te beschikken.

Gear Fit

Qua uiterlijk bezien is het echt een gaaf apparaat, wellicht wat nerdy alleen. De Gear Fit is vrij licht met zijn 27 gram en het langwerpige scherm klinkt als klein met een 1,3 bij 4,5 cm maar oogt aardig groot om de pols. Het amoled-touchscreen van de Gear Fit heeft voor het formaat echt een topresolutie met mooie kleuren en een duidelijke display. 

De Gear Fit is echt een met name een sport app en dat past goed in het thema van de Samsung Galaxy S5 welke zich toch met name toespits op gezondheid. De Gear Fit sluit je via Bluetooth aan op je telefoon waarna notificaties dus op je arm binnenkomen en je dus je telefoon in je broek kunt houden, scheelt weer een beweging ;).

Bij de Gear Fit staan 2 dingen feitelijk centraal: het meten van bewegingen en het tonen van binnenkomende notificaties, de Gear Fit baseert op basis van je armbewegingen het aantal stappen dat je zet, dit gaat aardig accuraat. Verder meet de Gear Fit ook je bewegingen in je slaap; hiertoe is wel vereist dat je de slaapstand ’s avonds aan zet in het menu.

Vervolgens kun je dan ’s ochtends zien hoe lang je hebt geslapen en hoe veel daarvan bewegingsloos was. De app van de Gear Fit creeërt aan de hand van de verschillende metingen een overzicht die slaap en beweging in kaart brengen.

Software

De app die bij de Gear Fit hoort ‘Fitness with Gear’ is voor Samsung telefoons beschikbaar. De app is eigenlijk het grote minpunt onder meer omdat elke keer de bewegingsgegevens van internet afgehaald moeten worden. In de app zitten nog wat kleine bugs die verbetering behoeven, ook het design van de app laat nog wel te wensen over. 

Op gebied van hardware kunnen we echter wel stellen dat Samsung innoveert met de Gear Fit. De toegevoegde hartslagmeter is een prettige aanvulling op de funties. De hartslagmeter werkt het best wanneer de pols vrij stil is dus tijdens sporten is het niet altijd correct maar het geeft toch een vrij aardig inzicht in je inspanningen.

Meldingen

Onverwacht handig is toch wel het meldingsysteem. Wanneer je bijvoorbeeld whatsappberichten, email en/of tweets binnenkrijgt trilt de Gear Fit kort en staat er korte informatie op het scherm wat er binnenkomt, je ziet dingen minder snel over het hoofd. Verder is het natuurlijk ook gewoon een horloge die ook het actuele weer weergeeft onder de tijd. Al met al is het het apparaat zelf echt top alleen laat de software hier en daar nog wat steken vallen.

Aanrader?

De Gear Fit is hardwaretechnisch echt een top apparaat en zeker een aanrader voor sportfanaten anderen kunnen wellicht beter nog even wachten tot dat de software echt goed doorontwikkeld is. Natuurlijk zijn er voor de sportfanaten ook aardig wat alternatieven maar die bieden toch vaak iets minder dan waar de Gear Fit toe in staat is. Met €199,- is het ook niet direct een koopje maar wel een toevoeging en leuke innovatie.

Het zou ideaal zijn als Samsung hem ook werkbaar laat maken met andere toestellen dan alleen Samsung, specifiek voor Android telefoons kan dit niet heel veel moeite zijn.

Een volledige review van de Gear Fit kan je binnenkort op Bloovi lezen!