Samsung heeft een geniale oplossing om verkeer een pak veiliger te maken

Thaella Van Den Rijse
Door Thaella Van Den Rijse Innoveren
Samsung heeft een geniale oplossing om verkeer een pak veiliger te maken

Samsung heeft een nieuwe technologie op de markt gebracht die autorijden een pak veiliger zal maken. Zo wordt op de achterkant van vrachtwagens de volledige weg geprojecteerd op een scherm. Waardoor je een duidelijk beeld krijgt van de verkeerssituatie die zich voor de vrachtwagen bevindt. 

Bekende scenario’s

Je kent het wel. Je rijdt op een tweevaksbaan met een vrachtwagen voor jou die net iets te traag rijdt. Inhalen is riskant, want je weet niet of er een tegenligger aankomt. Het is altijd een beetje gokken in zulke situaties.

Samsung heeft een geniale oplossing gevonden voor dat probleem: via een camera die gemonteerd staat aan de voorkant van de vrachtwagen, worden beelden geprojecteerd op de achterkant via een scherm. Op die manier krijg je als autobestuurder een volledig overzicht op de weg. 

In het onderstaand filmpje kan je zien hoe de technologie precies werkt: 

De voordelen op een rij

Wanneer je een auto, maar zeker een vrachtwagen inhaalt moet je soms gokken en hopen dat er niemand van de andere kant afkomt. Met deze nieuwe technologie, waarbij je een overzicht hebt over de hele weg, zal de kans op een ongeval drastisch verminderen. Zelf krijg je een goed overzicht wanneer het veilig is en wanneer niet. Het scherm zou ook werken als het donker is:

Test project in Argentinië

De eerste testrit werd gemaakt in Argentinië, waar het aantal ongevallen per jaar heel hoog ligt. “Ondertussen is de Test Truck niet meer operationeel, maar is de volgende stap het samenwerken met non-profitorganisaties en de overheid, om de productie van de technologie mogelijk te maken,” aldus Samsung.

Samsung wil hiermee vrachtwagens op een veilige manier laten rondrijden op de wegen, waardoor het aantal ongevallen hopelijk aanzienelijk zal dalen.