Start jouw werkdag voortaan met deze 4 dingen:

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Persoonlijk groeien
Start jouw werkdag voortaan met deze 4 dingen:

Je hebt het ongetwijfeld al meegemaakt: je komt toe op het werk en je begint aan één van jouw taken. Voor je het weet is het middag, maar je hebt nog niets op jouw to-dolijst afgewerkt. Wij hebben voor jou 4 tips die jouw productiviteitsniveau buitengewoon zullen doen stijgen. Dus pak wat koffie en zorg dat deze vier dingen onderdeel zijn van jouw ochtendroutine op een werkdag:

1) ‘Eet een kikker’

Mark Twain zei eens: ”Als het jouw job is een kikker te eten, zorg er dan voor dat je dat eerst doet. En als het jouw job is twee kikkers te eten, eet dan eerst de grootste.” Twain wil hiermee zeggen dat je de belangrijkste opdracht eerst moet doen. Studies hebben aangetoond dat je 's morgens de meeste wilskracht hebt, dus vat onmiddellijk de koe bij de horens en voer je belangrijkste taak meteent uit.

2) Let op voor ‘rode vlaggen’

Volgens een onderzoek naar productiviteit is het geen goed idee om ‘s ochtends je e-mails te lezen en te beantwoorden (het kan namelijk jouw intenties in de ochtend verslechteren). Focus je ‘s ochtends op wat je moet doen, niet op de kleine dingen die mensen van je nodig hebben. Scan snel jouw e-mails om te zien of er iets dringend is dat  jouw doelen voor de dag zou kunnen beïnvloeden, en werk dan door. Julie Morgenstern, auteur van ‘Never Check Email in the Morning’, zegt: "Die vragen, die onderbrekingen, die onverwachte verrassingen en die herinneringen en problemen zijn eindeloos… er is bijna niets dat niet minimaal 59 minuten kan wachten.” Dus als je in de loop van jouw dag meer productief wil zijn, stap ‘s ochtends weg van jouw mailbox. Zeker doen.

3) Plan jouw to-dolijst

Het inplannen van je to-dolijst lijkt misschien iets heel klassiek, maar het is alsof je een kompas creëert die je op een efficiënte manier naar jouw bestemming brengt. Hoe bepaal je welke taak 'belangrijker' is dan een ander? Gebruik het advies van Laura Vanderkam, experte in timemanagement en productiviteit, en stel jezelf snel vijf vragen: Is het een stap in de richting van een groot, professioneel doel? Zegt je baas dat het om een topprioriteit gaat? Verdien je er geld aan? Verlicht het jouw ‘mentale belasting’? Kan het enkel vandaag gedaan worden? Zodra je een lijst gemaakt hebt, verdeel dan alle belangrijke taken in specifieke acties die je zal uitvoeren om jouw doelen te bereiken.

4) Begroet jouw team

Jouw collega’s ‘s morgens begroeten: het is een kleine moeite, maar het is wel veel waard. Niet alleen zal het je helpen om de dag met een goed humeur te beginnen, zij zullen ook veel meer geneigd zijn een vriendelijke collega te helpen dan iemand die niet aardig is. 

Ziezo, daar heb je het: deze vier dingen moet je zeker doen om meer uit jouw werkdag te halen. Drink koffie, eet een metaforische kikker, en begin met werken. Succes verzekerd.