Deskbookers.com en Kantoorplanner.nl slaan de handen ineen om gezamenlijk de kantorenmarkt te veroveren. Doel van de samenwerking is om reeds ingerichte kantoorpanden online te verhuren zonder dat een bezichtiging noodzakelijk is. Beide partijen zijn individueel al langer actief bij het online verhuren van kantoorruimtes, en spelen met de samenwerking in op de trend dat kantoorruimtes voor steeds kortere termijnen worden verhuurd.

Online tool voor het (ver)huren van kantoorruimtes

Frank Derks, oprichter van Deskbookers, is verheugd met de samenwerking: “Bij Deskbookers werken we sinds 2011 met 2cnnct (spreek uit ‘to connect’), onze reserveringssoftware waarmee compleet ingerichte kantoorruimtes online gehuurd en verhuurd kunnen worden.

In de eerste fase van de samenwerking zal 2cnnct geïntegreerd worden in de zoekmachine van Kantoorplanner. Hierdoor kunnen bezoekers online zien welke kantoorruimtes beschikbaar zijn en deze direct online reserveren en betalen”. “Een mooie ontwikkeling voor zowel huurder als verhuurder van kantoorruimtes”, vult Jeroen Arts, de andere oprichter van Deskbookers, aan. “Verhuurders hebben het gemak om via meerdere verkoopkanalen hun ruimtes aan te bieden en huurders krijgen betere mogelijkheden om flexibel te huren bij meer dan 200 flexkantoren in Nederland”.

Huurtermijnen worden steeds korter

Met de samenwerking spelen beide ondernemingen in op de trend dat huurtermijnen van kantoorpanden van steeds kortere duur zijn, en dat de vraag naar ingerichte kantoorpanden steeds meer toeneemt. Thomas Zwart, Directeur bij Kantoorplanner vertelt: “Steeds meer organisaties weigeren om lange huurcontracten te tekenen.

Huurcontracten voor een periode van 5 tot 10 jaar waren jarenlang de standaard, maar steeds meer organisaties opteren voor flexibele huurtermijnen zodat ze beter kunnen inspelen op veranderende marktomstandigheden. Daarnaast zie je dat steeds meer organisaties kiezen voor het gemak van een ingericht kantoorpand”. Doordat Kantoorplanner en Deskbookers gezamenlijk optrekken en gebruik maken van dezelfde software om kantoorruimtes online te verhuren, proberen we een standaard neer te zetten in deze nieuwe markt”.

Kantoorpanden een online gezicht geven

In een volgende fase gaan beide partijen samenwerken om kantoorpanden een online gezicht te geven. “Kantoorgebouwen zijn communities met een eigen identiteit, maar dat blijft dit voor de buitenwereld veelal onzichtbaar”, aldus Zwart. “Door bijvoorbeeld reviews, het inzichtelijk maken van het huurdersprofiel, het live weergeven van aanwezige bezoekers, en het aanbieden van 3D simulaties en virtuele tours, zijn we steeds beter in staat om een kantoorruimte online tot leven te brengen”. In de ontwikkeling van deze strategie worden de partijen ondersteund door het marketing-collectief Realmark.

Rol traditionele makelaar verandert

Met het versterken van de online identiteit van kantoorpanden, en de flexibilisering van huurtermijnen van kantoorruimtes, zullen meer en meer kantoorruimtes online worden geboekt, verwacht Arts. “Net zoals in de reiswereld zal de rol van de makelaardij veranderen, stelt Derks. “De tijd dat een kandidaat-huurder maandenlang stad en land af liep om samen met de makelaar kantoorpanden te bezichtigen, behoort steeds meer tot de verleden. Zeker als het gaat om flexibele verhuur, met beperkte metrages”.