Wereldvermaarde tech-journalist neemt Apple software flink op de korrel

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Wereldvermaarde tech-journalist neemt Apple software flink op de korrel

Foto: Re/Code

In een column heeft tech-veteraan Walt Mossberg Apple's software een flinke veeg uit de pan gegeven. Mossberg, hoofdredacteur van Re/Code & Executive Editor bij The Verge, vindt dat Apple's software tijdens de laatste jaren er flink op achteruit gegaan is. 

"De iPhone is nog steeds de beste smartphone van de planeet. Maar zo'n toestel bestaat uit meer dan enkel glas en metaal", zegt Mossberg. "Software is een cruciaal onderdeel voor het succes van Apple-producten. Sinds 1984 blinken Apple producten vooral uit voor hun betrouwbaarheid, kwaliteit en gebruiksgemak. Steve Jobs' mantra was niets voor niets "It just works"", schrijft Mossberg. 

foto: Walt Mossberg

"Het lijkt erop dat Apple zich meer focust op nieuwe projecten zoals smartwatches en auto's in plaats van op de kwaliteit van haar software"

"In de laatste jaren merk ik op dat de kwaliteit van Apple applicaties er stelselmatig op achteruit zijn gegaan", schrijft Mossberg. "Dat zowel op iOS als op het Mac OS X. "Het lijkt erop dat Apple zich meer focust op nieuwe projecten zoals smartwatches en auto's in plaats van op de kwaliteit van haar software".

Mossberg merkt ook op dat Apple's "It just works"-mantra vervaagt. Desondanks verkondigt Tim Cook dat Apple de best mogelijke producten maakt. 

"Apple's aantrekkelijkheid was altijd dat soft- en hardware feilloos samenwerken. Als de software minder goed werkt, straalt dat ook af op de hardware. Hoe fantastisch die ook mag zijn".

Volgens Mossberg ontkent Apple in alle toonaarden dat de focus op software verminderd is. "Onze focus op kwalitatieve software is even sterk als voorheen", liet Apple weten aan Mossberg. 

Toch vindt Mossberg dat Apple werk aan de winkel heeft. Hij haalt in zijn column enkele voorbeelden aan:

  • Mossberg vindt dat iTunes erop achteruit is gegaan en complex, traag en onlogisch is geworden. "Het is tijd om iTunes te demonteren. Net zoals in iOS zou iTunes enkel een muziek, video en podcast winkel en afspeeldienst moeten zijn. Het syncen en back-uppen van je apparaten zou er niet langer deel van moeten uitmaken", schrijft Mossberg. 
  • Daarnaast vindt Mossberg ook dat Mail niet meer de fantastische app is die het ooit was. "Mail is traag en onbetrouwbaar geworden. Zeker als je Gmail gebruikt als mail-client. Ook de zoekfunctie in mail lijkt niet altijd goed te werken".
  • Volgens Mossberg laat de kwaliteit van de vernieuwde Fotos-app ook de wensen over. "De iOS versie werkt de Fotos-app naar behoren, maar de Mac-versie is traag en vertoond soms blanco foto's. Dat is niet de kwaliteit die ik van Apple gewoon ben", zegt Mossberg. "Ook worden foto's niet altijd goed gesynchroniseerd tussen iOS en Macs. Al liet Apple weten dat dit probleem niet wijdverspreid is en eerder aan mijn persoonlijke setup ligt". 

  • Daarnaast merkt Mossberg ook op dat iCloud garant staat voor de meest irritante vorm van zwakke software. "Sommige apps zoals Contacten en iMessage syncen fantastisch tussen verschillende apparaten. Andere zoals Muziek en foto's zijn problematisch. Zo merk ik dat afbeeldingen van muziekalbums ontbreken of dat de iBooks-app niet kan onthouden welke pagina ik laatst had gelezen. Samenwerken in één document is ook veel makkelijker via Google Docs dan via Apple's Pages-applicatie. Daarnaast lopen soms ook back-ups van apparaten naar de Cloud steeds vaker in het honderd."

"Geen enkele van mijn opmerkingen zijn onmogelijk om te overkomen voor een gigant zoals Apple", schrijft Mossberg. Het kan kloppen dat Apple denkt dat de problemen sterk afhankelijk zijn van de setup die je hebt. Maar toch denkt Mossberg dat er meer aan de hand is.

"Er duiken steeds meer kleine software-problemen op, die zorgen voor teleurstellingen en frustraties. Deze zouden er op termijn voor kunnen zorgen dat het imago van Apple een flinke deuk krijgt", besluit Mossberg. 

Wat zijn jouw ervaringen met Apple-software. Is er inderdaad iets aan de hand?

bron: Re/Code