Telenet wil Netflix laten betalen voor toegang op netwerk

Thomas Van den Elzen
Door Thomas Van den Elzen Innoveren
Telenet wil Netflix laten betalen voor toegang op netwerk

Vorige week was Netflix-topman Reed Hastings woest. In de VS heeft Netflix immers al vier internetproviders moeten betalen om te verzekeren dat Amerikanen Netflix vlot kunnen ontvangen. Als ze dat niet deden, kregen Netflix-klanten plots een heel slechte verbinding met de dienst. "Discriminatie," noemde Hastings het onlangs in een column. Nu Netflix nét op het punt staat om in België te lanceren maakt Telenet bekend dat het grootgebruikers zoals Netflix ook wil 'belasten'. 

Amerikaanse Toestanden

In de Verenigde Staten werd Netflix-trafiek afgeknepen door internetproviders. Zo was Netflix voor Comcast-klanten plots zo goed als onbereikbaar. In onderstaande grafiek kan je zien dat plots heel wat Netflix-klanten buffer-problemen kregen. Aangezien Netflix klanten dreigde te verliezen door deze zet, werd het verplicht om Comcast te betalen. Het zou om een miljoenendeal gaan. 

 

Telenet wil Netflix belasten

Telenet CEO John Porter liet onlangs uitschijnen dat ook Telenet aan zo'n scenario denkt.

"Wij vinden dat er potentieel is om de regulering te verscherpen zodat grootverbruikers die profiteren van dit ons netwerk ook een eerlijke bijdrage leveren", zei Telenet-topman Porter onlangs aan Kanaal Z.

Aangezien de populariteit van Netflix stijgt zouden providers extra moeten investeren in hun netwerk. Die kosten willen ze doorrekenen door grootgebruikers te laten betalen. Zo maakte Telenet onlangs bekend dat het in de komende vijf jaar een half miljard euro wil investeren om de snelheid van haar netwerk te verhogen. Naast Netflix, is zeker ook YouTube een van de spelers die extra zouden kunnen worden 'belast' door Telenet. 

Wat met netneutraliteit?

Wat John Porter insinueerde op Kanaal Z zou indruisen tegen het principe van netneutraliteit. Een principe dat in Europa intussen werd goedgekeurd. Netneutraliteit wil immers zeggen dat alle data gelijk moet worden behandeld. 

Wat denk jij van de aankondiging van John Porter? 

Als je niet goed weet wat netneutraliteit is, kan je in onderstaand filmpje van 60 seconden zien hoe het in elkaar zit: