Apple CEO Tim Cook: “Eerlijk gezegd zie ik meer potentieel in AR dan in VR”

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Apple CEO Tim Cook: “Eerlijk gezegd zie ik meer potentieel in AR dan in VR”

Apple CEO Tim Cook heeft het graag over Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR). Recent vertelde hij dat er “ongelofelijk coole toepassingen mogelijk zijn met beide technologieën”. Maar als Cook moet kiezen welke van de twee zijn voorkeur wegdraagt, blijkt dat hij vooral enthousiast is over AR.

AR groter van VR? Tim Cook denkt van wel:

In de VR-wereld bevindt je je in een omgeving die grotendeels volledig virtueel is, met AR worden beelden bovenop de werkelijkheid geprojecteerd. Denk dan aan een Google Glass. “Beide technologieën zijn ongelofelijk interessant”, vertelde Cook in een interview aan de Amerikaanse zender ABC News. “Volgens mij wordt AR de grootste markt van de twee. Ik denk dat die markt zelfs een gigantisch pak groter wordt”, besluit Cook.

“Neem nu deze conversatie”, vertelde Cook aan de interviewer. “Wij kunnen via AR een gesprek hebben zoals we normaal zouden doen. Maar in de tussentijd zouden we ook beelden kunnen bekijken over ons gespreksonderwerp, of zou een persoon die nu niet aanwezig is, toch kunnen deelnemen aan ons gesprek zodat het lijkt alsof die er echt bij zit.” 

“AR is commercieel aantrekkelijker”

Daarnaast vindt Cook het een voordeel dat AR minder immersief ervaren wordt dan VR. “VR slokt een persoon op in een virtuele ervaring - dat kan fantastisch zijn - maar daardoor heeft het wellicht minder commercieel potentieel na verloop van tijd”, zegt Cook. “Daarom zullen volgens mij minder mensen geïnteresseerd zijn in VR,” klinkt het bij de Apple CEO. 

Toch benadrukt Tim Cook dat VR op het vlak van gaming en onderwijs ook interessante toepassingen heeft. "Dat is ook iets dat we bij Apple onderzoeken en dus ook sterk in geïnteresseerd zijn", zegt Cook. 

Tim Cook lijkt vooral te zeggen dat - in het geval van VR - applicaties meer gelimiteerd zullen zijn (nvdr. voornamelijk gaming) aangezien het een soort van "anti-sociale" ervaring is. Dat in tegenstelling tot AR, waar de toepassingen kunnen gebruikt worden om op een nieuwe manier te communiceren met anderen en op nog tal van manieren in je dagelijkse leven. 

Sky Guide is een mooi voorbeeld van een AR-app die sterrenbeelden in realtime weergeeft zodat je ze in realiteit makkelijker kan herkennen. 

“Ik weet dat er heel veel mensen zijn die AR de hemel in prijzen. We zullen zien. Ik denk dat het tegenwoordig bon ton is om alles het volgende computerplatform te gaan noemen. Dat gezegd zijnde, ik denk écht dat AR gigantisch kan worden”. 

Dat Apple zelf druk aan het experimenteren is met AR, staat als een paal boven water. Cook maakte er vorige maand zelfs geen geheim van. Toen vertelde hij in een interview aan The Washington Post dat Apple AR als een extreem interessante technologie ziet. “AR is een soort van core technologie voor ons. We zijn achter de schermen aan iets bezig”, klonk het mysterieus.

Naar verluidt werken bij Apple momenteel enkele honderden mensen aan een AR-headset. Ook tijdens Apple’s laatste keynote - waar de iPhone 7 werd voorgesteld - wees Tim Cook op een potentieel mooie toekomst voor AR-technologie. Cook haalde het succes van de AR-app Pokémon Go aan als leidend voorbeeld. Het volledige interview kan je hieronder bekijken: