Tim Cook: "Programmeren is een taal en zou verplichte kost moeten zijn op elke school”

Thomas Van den Elzen
Door Thomas Van den Elzen Innoveren
Tim Cook: "Programmeren is een taal en zou verplichte kost moeten zijn op elke school”

Apple’s CEO Tim Cook was vandaag te gast op het kick-off event van Startup Fest Europe in Amsterdam. Bloovi was erbij. Tijdens een Q&A met Neelie Kroes passeerden tal van onderwerpen de revue: de privacy kwestie met de FBI, de focus van Apple in de komende 10 jaar en wat Europa kan doen voor start-ups. Daarnaast gaf Tim Cook ook enkele tips voor ondernemers. Dit is wat de CEO van Apple te vertellen had:

Wat Europa kan doen voor start-ups

foto: Neelie Kroes & Tim Cook (StartupFest)

“Wat moet Europa doen voor start-ups?” vroeg de ex-Eurocommissaris Neelie Kroes aan Apple’s CEO. “Wel, Europa moet doen waar het goed in is; sterke wetgeving creëren die ondernemerschap aanwakkert,” vertelde Cook. “Wetgeving die diversiteit, immigratie en multi-culturaliteit promoot, zorgt voor een broeihaard aan creativiteit. Hierdoor krijgen start-ups én technologische ontwikkeling in het algemeen een flinke boost.

“Wetgeving die diversiteit, immigratie en multi-culturaliteit promoot, zorgt voor een broeihaard aan creativiteit.”

“Wat me trouwens opvalt is dat er binnen Europa iets aan het veranderen is,” zegt Cook. “Elke keer ik in Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland of Nederland kom, merk ik het op. Er waait hier een nieuwe wind. Er hangt een bepaald soort opwinding in de lucht en er is veel vertrouwen in de toekomst. Dat is fijn om te zien. Ook ik geloof dat de toekomst er veel beter zal uitzien dan het verleden,” zegt Cook.

Toch liet Cook tussen de lijnen door ook merken dat er nog werk aan de winkel is. "Europa zou het wetgevingsproces transparanter moeten maken," vertelde hij. Daarnaast liet Cook zich ook ontvallen dat er in Europa nog bepaalde wettelijke barrières zijn die nog moeten worden aangepakt.

Cruciale rol voor het onderwijs

“We moeten echter nog veel meer doen om technologische innovaties te versnellen,” zegt Cook. “Het onderwijs speelt daarin een cruciale rol. Coderen zou een standaard vak moeten worden op school. Net zoals het Engels of het Frans is coderen een taal. Waarom zou het onderwijs coderen niet introduceren als een verplicht vak?” vroeg Cook zich af.

"Programmeren is een taal en zou verplicht moeten zijn op school."

Apple binnen 10 jaar? 

Plots werd Cook dé onoverkomelijke vraag gesteld: “hoe ziet Apple eruit binnen 10 jaar?”. “Normaal gezien probeer ik zulke vragen te vermijden,” glimlachte Cook. “Maar ik kan wel een aantal dingen vertellen. Een van de zaken waar we momenteel enorm op focussen is gezondheid. Dat is niet zomaar. Gezondheidszorg is immers een groot probleem vandaag.”

“Ik beloof je: er komt een dag waarop je zegt: hoe kon ik ooit zonder de (Apple) Watch leven”

“We weten amper wat er in ons eigen lichaam gebeurt. Waardoor mensen vaak te laat gespecialiseerde hulp zoeken,” zegt Cook. “Toch kijk je er tegenwoordig niet meer van op als je wagen vertelt dat je bandenspanning laag is, je oliepeil moet worden bijgevuld of je ruitenwisservloeistof op is. Het is de bedoeling dat je dit soort notificaties ook kan krijgen over je lichaam. En dat hoeft niet persé via één enkel apparaat te zijn,” klinkt het mysterieus. “Ik beloof je: er komt een dag waarop je zegt: hoe kon ik ooit zonder een (Apple) Watch leven?”

“Natuurlijk zijn er ook een aantal andere zaken waar we mee bezig zijn,” glimlachte Cook. “Maar daar ga ik niets over zeggen”.

Bedrijven hebben nood aan een ziel

Tim Cook sloot de Q&A sessie af met concreet advies voor (beginnende) ondernemers. “Als er één tip is, die ik aan ondernemers zou geven, is dat jouw bedrijf nood heeft aan een duidelijke missie én ziel,” verklaarde Cook. “Kies waarvoor je staat en handel op basis van deze principes. Kies niet voor geld, maar voor passie en liefde." 

Tim Cook was te gast op Startup Fest Europe in Amsterdam. Ter ere van het Europese voorzitterschap organiseert Nederland gedurende deze week een reeks van events voor start-ups door investeerders, founders, ontwikkelaars en business leaders samen te brengen rond specifieke thema's.